„Хеликоптерът е американско производство, което означава, че е доста остарял, защото е купен преди да започнат санкциите. Техника на близо 50 години години. На практика няма покупка на никакви резервни части. Най-вероятно нещо в двигателя му е отказало. В момента най-важният въпрос е защо точно този самолет. Президентът и външният министър са двама кандидати – единият за поста на върховния лидер, а другият – за новия президент“.

Това казаха анализаторите доц. Мира Майер, експерт по конфликтите в Близкия изток и преподавател в НБУ и журналистът Мохамед Халаф в предаването „Тази сутрин“ по повод катастрофата с хеликоптер, при която загина иранският президент Ебрахим Раиси

„Тези вертолети могат да кацат и само на перка, но трябва да има добра площадка. Такава е нямало, това са стръмни склонове с дървета. Той е паднал върху дърво на скат, след което избухва и изгаря до скеле. Девет човека са на борда, два от които са пилоти. Имало е един, който е излетял на по-далечно разстояние и всъщност той се обажда по телефона , след което връзката прекъсва. Пилотска грешка също не е изключено, има ли човек, винаги може да се случи грешка“, допълни Мира Майер. 

Според журналиста Мохамед Халаф е много важен въпросът къде са били другите два хеликоптера и защо не са помогнали. 

„Като са тръгнали заедно със самолета на президента и външния министър и са видели катастрофата, защо тези два самолета не са кацнали или направили нещо, за да могат да помогнат навреме. Буди съмнение това, че в началото съобщиха, че са пристигнали и няма никакви проблеми във военната база или в летището. Значи те са видели. Как се случи, така че 16 часа не можаха да намерят мястото, където пада президентът?“, каза Халаф.

По думите му има няколко версии за фаталната катастрофа.

 

„В момента в социалните мрежи в Иран се подиграват, че това е резултат от лошото време. Не е лошо време. Ако е така, кой позволи и каза на президента да вземе точно този хеликоптер, ако са видели, че времето е лошо? Второ, тук има индикации, че има човешка намеса. От началото на събитията досега имаше противоречиви съобщения. Всеки ден различни институции, ангажирани с издирването, спасяването и намирането на жертвите казват различни неща. Има и друга версия – обвиненията към Израел. Израел има военни бази, които се намират точно на мястото, където беше отишъл президентът. Заради тези военни бази самите иранци в продължение на години имат голямо напрежение с Азербайджан. Между Азербайджан и Израел има много голямо военно сътрудничество. Дори иранците да стигнат до доказателства за това, няма да ги съобщят, защото в момента най-важното на аятолах Хаменей е да се проведат изборите и да изберат подходящ президент“, допълни журналистът.

Кой беше Ебрахим Раиси?

По думите на доц. Майер от всички президенти на Ислямска република Иран Ебрахим Раиси е бил най-близко до върховния аятолах Хаменей.

„Той е теолог и юрист с недобра слава, главен прокурор. Още през 1988 г., когато има бунтове на леви марксисти, те са смазани жестоко. Говори се за над 2000 до 3000 убити точно по времето, когато той е главен прокурор на Техеран. По време на неговото управление той също увеличи лошата си слава във връзка с историята на 22-годишната Махса Амини, което доведе до силно женско движение с хвърляне и изгаряне на забрадки. Тя загуби живота си от полицейските служби само защото си беше позволила да носи хлабаво вързана забрадката“, напомни експертът по конфликти в Близкия изток.

Кой е възможният наследник на Раиси?