Топ 2 на Испанската Примера дивисион срещу топ 2 на Немската Първа Бундеслига. Това са фактите в полуфиналната фаза на Шампионската лига.

Какви са съставките на карето?

Испания е на върха на световния футбол поне в последната петилетка.

Барселона доминира от 6-7 тодини. Основата е доста здрава. Селектирани в школата таланти, които отдавна играят заедно. В „Ла Масия” предсои въвеждането на ежегодишен експеримент. Ще играят Барса-младша срещу Барса-старша.

Единият тим играе със завързани очи, а съперникът няма право да бута противниците. Иначе си играят тяхното. Целта е да се види, дали всички комбинации са добре отработени и заучени. Този, който издържи изпита, минава едно ниво по- нагоре и в края на сезона се прави тим, който играе срещу професионалистите.Те само така могат да бъдат сериозно затруднени.

Реал (Мадрид) може да привлича най-големите звезди. Начело застава един от най- добрите треньори в света и отборът си е на върха за доста дълъг период от време.

Проблемът е, че такава селекция е трудна за управление. Балансът в нея лесно може да бъде нарушен. В резултат на това постоянството на най- високо ниво леко страда. Като следствие Реал (Мадрид) този сезон, като че ли играе малко по-лошо от миналия. Разликата обаче е минимална и само много класни противници могат да извлекат полза от това.

В 50-ият юбилеен сезон от създаването на Първа Бундеслига за първи път в историята два немски отбора са на полуфинал в Шампионската лига.

Байерн е колос. Отдавна. Отборът става все по-силен. Баварците изглеждат още по-мотивирани и концентрирани след неуспехите през миналия сезон. Съставът е доста балансиран в отделните линии. Треньорът Хайнкес си е направил изводите и сега Байерн е способен да играе както атрактивно и ефектно, така също и да демонстрира периоди в играта си, които се отличават с клинична дисциплина и прецизност.

Последният в карето, Борусия (Дортмунд), е явлението на Шампионската лига този сезон. Това е единственият тим, който няма загуба досега. Сред играчите в жълто-черно има опитни, стабилни изпълнители и невероятни млади таланти, които могат да правят вълшебства на терена.

Могат, в даден мач, да пилеят таланта си с невероятна щедрост. Само Гьотце имаше 5 чисти положения за гол в двата мача с Малага и ги пропиля всичките. Треньорът на този тим Юрген Клоп, вече се превръща в много сериозен специалист, защото той държи фитила на тази взривоопасна смес в ръцете си. Как и кога ще избухне тя, никой не знае. А само преди 7-8 години този клуб бе пред фалит. Сега потенциалът в жълто- черно е неописуем.

Какво е общото на тези от карето?

Знаят и могат да играят. И да импровизират, за да превърнат футбола в спектакъл. Къде са останалите?

Ами изостават. Трябва доста да се напрегнат за да наваксат. Проблемът е, че болшинството изостават безнадеждно. Най-вече в игрови план. Ако пък погледнем финансовата стабилност на Байерн, мнозина биха се отчаяли, защото това ще става все по- важен фактор за развитието на един отбор.

Естествено през есента всички ще опитат да наваксат. Само да гледат да не се задъхат.

На зрителите сега предстои наслада от футбола на най-високото ниво. Задават се полуфиналите на Шампионската лига, това е.

Испания срещу Германия – останалото е пълнеж.

На финала два от отборите в карето ще играят в Лондон, за да отбележат 150-годишния юбилей от създаването на Английската футболна асоциация и милион и 150 спукани топки по терените на Острова.