„От вчера имаме информация от граждани за поредния проблем в гробищата. Един много известен шеф-готвач, телевизионна звезда, се оказа, че е получил 100 000 лв., за да картографира и дигитализира гробищата в Банкя, при положение че имаме общинска фирма, която се занимава с това и струва десетки пъти по-малко“.

Това заяви в „Тази сутрин“ кандидатът за депутат от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев. 

„Човекът може освен готвач да бъде и много добър дигитализатор на гробища. Проблемът е друг – по закон имате право пряко да харчите до 50 000 лв., след което се прави конкурс. В случая в един и същи ден с една и съща фирма на този шеф-готвач са сключени два договора за сходен предмет – дигитализация и картографиране – два пъти по 50 000 лв., даже са над 110 000 лв. Ние, разбира се, ще сезираме прокуратурата, но това намалява коефициента на полезно действие“, допълни Георгиев. 

Той не посочи името на въпросния шеф-готвач и каза, че кметът на София може да разкаже. По думите на Георгиев това е втори скандал с гробищата в Банкя. Той разказа и за друг, който нарече „Двамата братя и златните гробища“. 

„Един началник в гробищата е дал на фирма на брат си и на баща си 50 000 лв. за наем на багерче. Говоря за багерчето на Промяната, което явно е единственото. Сезирах кмета и му казах, че трябва незабавно да вземе мерки и нищо друго не се случва. Обяснението беше, че кметът стои зад екипа си, след което излезе шефът на гробищата и каза: „Да, аз съм си го привлякъл този човек за дясна ръка и не виждам нищо проблемно в това, че е дал на фирма на баща си, брат си и сина си“. Това бяха 50 000 лв. за наема на багерчето на Промяната“, твърди кандидатът за депутат.

Георгиев каза, че иска да влезе в парламента именно за да се бори срещу залоупотребите, както и за да довърши работата си на тема пътна безопасност. 

„Имам законодателни инициативи – законопроекта, който подготвих с моя екип за камерите и глобите през общинските камери. Той мина на първо четене. В много отношения София се превърна в еталон за добро управление. Построени са 52 км метро, строят се 10 нови, строят се 10 метростанции. Казах го и на кмета Терзиев, понеже те са много доволни и се шегуват в техния лагер, че ще събера преференции от тях – да не се успокояват, с едно око винаги ще ги гледам какви ги вършат в общинския съвет. Това, което се случва в София е еманация на модела на управление на промяната и на национално ниво”, допълни той. 

Детските градини

„Видяхме ги – вдигнаха си заплатите с 300% при недостиг на важни общински дейности. С какви очи си вдигнаха заплатите на по 10 000 лв.? На година това означава 6 млн. лв., една детска градина за две групи струва точно 6 млн. лв. 144 сгради са построени по време на управлението на ГЕРБ. Със сградите, които в момента са заложени в бюджета ще се покрият и тези деца в детски градини, които сме заложили. Сега нито една детска градина и ясла не е заложена с бюджета на София от екипа на Терзиев, нито една нова. 60 млн., лв. при Борисов за детски градини, 0 лв. при Кирил Петков и Асен Василев“, каза още Георги Георгиев.

Симеоновският лифт

По думите на Георгиев председателят на Столичния общински съвет излъга цяла София, че е изтекъл срокът на приватизационния договор и общината не може да контролира Симеоновския лифт.

Снимка: bTV

„Сега в ръцете си държа договора, който в член 11. Казва, че за 25 години фирмата, която е придобила лифта, трябва да го оперира като лифт. От 2007 г. като добавим 25 г., прави 2032 г. Говорим или за фрапиращо незнание, или за нещо повече. Притеснявам се, че екипът на Промяната в София предаде софиянци“, допълни Георгиев.

По думите му категорично лифтът може да бъде възстановен.

„Всяка година хората от фирмата идват при г-жа Фандъкова преди началото на сезона и казват колко е лошо положението и че не могат да го поддържат. Г-жа Фандъкова обаче тропваше по масата, вадили сме договора и сме казвали, че следват санкции и прокуратура. Какво трябва да направят, просто е – глобяват ги. Затова помолих нашата група в общинския съвет, колегата Прошков е свикал надзорния съвет да заседава, за да претендират неустойката. За пръв път в историята не си изпълняват изцяло договора и тук фирмата със съдействието на кмета се е оказала в ситуацията на хитрата сврака, с двата крака. Ние трябва да им покажем как се прилага законът, а именно – разваляме договора, връщаме си акциите и приключвам разправиите“, обясни Георги Георгиев.

По думите му неизпълнение на задълженията за Симеоновския лифт и мълчаливото съгласие на кмета на София водят до това фирмата да прави каквото си поиска.