Средно между 10 и 20 на сто скачат заплатите за целия персонал в здравеопазването. Това ще стане във вторник, когато ще бъде подписан колективният трудов договор в сектора. Новината обяви в Добрич здравният министър Десислава Атанасова с уточнението, че нарастването на основните възнаграждения влиза в сила със задна дата - от 1 юли.

По думите на Атанасова най-сериозен ръст ще имат заплатите на новопостъпващите медицински сестри. Увеличава се и разценката за полагането на нощен труд - от 50 ст. на 1 лев. Министърът все пак подчерта, че лекари и сега получават добри заплати - по над 700-800 лева и не смята, че увеличението на възнагражденията ще се отрази на финансовата стабилност на лечебните заведения.

Десислава Атанасова посочи, че задълженията на държавните болници към края на май възлизат на 280 млн. лева, като около 68 милиона са дълговете на общинските лечебни заведение.

Министърът посочи и конкретни болници и задълженията им. Негативната класация се води от многопрофилната болница за активно лечение "Свети Георги" в Пловдив. Сред най-големите длъжници се нареждат още университетската и многопрофилната болници в Стара Загора, които вече са обединени и са „на минус” с 22 млн. лева. Столични болници, сред които и "Пирогов" с около 10 млн. лева, също имат задължения, посочи министърът на здравеопазването.

Все пак Атанасова изтъкна, че въпреки тези негативни данни, нищо не застрашава здравната система у нас финансово. „Съгласно Закона за бюджета на Здравната каса до края на всеки месец Министерство на здравеопазването внася в Здравната каса справка за всички дейности, за които иска да бъде трансферирана сума. Тези средства се ползват за здраве, единствено и само в интерес на българските граждани и тези пари нито са откраднати, нито са разходвани неправомерно”, подчерта министърът.

По думите й повереното й ведомство плаща редица дейности, като например инвитро процедурите, дейностите по “Фонд за лечение на деца”, интензивни грижи, спешна помощ и т.н. Атанасова коментира, че наистина Конституционният съд е обявил за противоконституционен трансфера на пари между НЗОК и министерството, но то има резерви от финансови средства и “ще има стабилност в системата”.

Десислава Атанасова откри в Добрич обновените отделения по кариологоия, гастроентерология, пулмология и хематология в многопрофилната болница за активно лечение.