„Днес е ден за почит към малкото останали български ветерани, участвали във Втората световна война, към хилядите българите, участвали в нея, към хилядите, дали живота си за победата над нацизма. Благодарение на тяхната саможертва се откри пътя към днешна мирна и обединена Европа“, коментира пред журналисти президентът Румен Радев в Деня на Европа.

Държавният глава и служебният премиер Димитър Главчев се включиха в тържествено издигане на флага на Европейския съюз пред администрацията на държавния глава на „Дондуков 2“ по повод Деня на Европа.

"Очаквам в предстоящата кампания за избори за Европейски парламент да чуем един съдържателен дебат за бъдещето на Европа", посочи той.

"И нека всеки, който претендира да представлява България в Европейския парламент, да заяви ясни позиции как ще допринася и за прогреса на целия ЕС, но и за защитата на нашите национални интереси по отношение на големите теми - предложението за отпадане на консенсуса при вземане на решение в областта на външната политика и разширяването по мащабите и скоростта на преход към зелена икономика, по прекратяване на войната между Русия и Украйна и възстановяването на Украйна", заяви държавният глава.

"Искам да призова всички партии да положат системни усилия - знам, че това е трудна кампания, но нека тази за избори за национален парламент не заглушава и не измества напълно дебата за бъдещето на Европа, защото това е изключително важно за България", коментира той.

Снимка: БГНЕС

Според него ЕС трябва да се ангажира по-активно с утвърждаването на принципите на демокрацията и спазването на човешките права, на правовата държава в страните от Западните Балкани, които са заявили своите амбиции за присъединяване към ЕС.

Държавният глава все още не е взел своето окончателно решение за промените в Закона за хазарта, а изчаква мнението на своите съветници.

"Съвсем скоро ще видите моя указ. Очаквам доклад от моите експерти и правния съвет, за да взема окончателно решение", заяви Румен Радев.

"По отношение на Северна Македония винаги съм бил с открита позиция. Крайно време е, и то ще проличи много скоро, дали новият президент и партията, която спечели, ще заработят най-сетне за европейската перспектива на страната или ще поемат по друга посока. Винаги съм подкрепял европейската интеграция", коментира президентът, след като стана ясно, че западната ни съседка за първи път в историята си ще има жена за държавен глава.

"Нашето общество очаква един съдържателен политически дебат, очакваме по-малко черен пиар и повече идеи за бъдещето на България. Всяка партия трябва да заяви как вижда това бъдеще, как ще направи България по-успешна и защо иска властта", посочи Румен Радев.

Президентът призова работата по пълноправното присъединяване на България към Шенген да продължи.