Как искаме Европа да отговори на агресията на Путин в Украйна - има ли друг път освен помощ за жертвата? Как да интегрираме мигрантите и как да продължи разширяването на европейската общност? Дебатът за България в Европа.

Регламентът е добре познат вече - три кръга, в два от тях кандидатите отговарят на въпросите, които имаме към тях по големите проблеми, които чакат решения. В третия кръг гостите ни си задават въпроси един на друг по реда, който определи нашият жребий.

В днешата дискусия поканихме кандидати от листите на политически сили, които имаха свои представители и в досегашния Европейски парламент. Емил Радев от ГЕРБ-СДС, Стефан Тафров от ПП-ДБ, Велизар Енчев от „БСП за България“ и Ангел Джамбазки от ВМРО.

Приеха всички без ДПС.

Какво показва социологията?

Най-много от анкетираните казват, че отбраната и сигурността трябва да бъдат във фокуса на ЕС, за да засили позициите си. 37% е средноевропейското ниво, а в България този отговор се избира от 31% от хората.

Това показват данни от проучване на „Евробарометър на Европейския парламент, проведено от агенция Verian-Kantar между 7 февруари и 3 март сред 26 411 граждани над 15 г. във всички 27 държави членки на ЕС под формата на интервюта "лице в лице", допълнени с видео интервюта в Чехия, Дания, Финландия и Малта. Средните данни за ЕС са претеглени според броя на населението във всяка държава членка.

Снимка: bTV

На второ място европейците поставят енергийните проблеми - 30 на сто. У нас процентът е дори е по-висок – 35%.

Безопасността на храните и селското стопанство са на трето място - 30% в Европа и 29 на сто у нас.

Конкурентноспособността е на четвърта позиция сред следващите приоритети във фокуса на ЕС. Като у нас тя, заедно с икономиката е припозната от повече хора спрямо средноевропейските нива.

Най-голяма е разликата, която виждаме в отношението на хората към действията във връзка с климата. 24% от европейците смятат, че те трябва да са във фокуса на ЕС. И едва 10 на сто от анкетираните българи.

Кои са участниците в дебата?

Снимка: bTV

Eмил Радев е евродепутат от Европейската народна партия, избран с листата на ГЕРБ през 2014 г. Доктор по гражданско и семейно право от НБУ. Четвърти в листата на ГЕРБ/СДС за ЕП.

Снимка: bTV

Стефан Тафров - бивш посланик на България в ООН и европейски страни и зам.-министър на външните работи. Завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Втори в листата на ПП/ДБ за евровота.

Снимка: bTV

Велизар Енчев е бил депутат от „Патритичния фронт“ в 43 НС и от БСП в 45 НС. И той е завършил „Журналистика“ в СУ „Свети Климент Охридски“
Девети в листата на БСП за България за европейските избори.

Снимка: bTV

Ангел Джамбазки е евродепутат от ВМРО в групата на Европейски консерватори и реформисти от 2014 година досега. Магистър по право от СУ „Св. Климент Охридски“. Сега - водач на листата на ВМРО – Българско национално движение за европейския вот.

Основни тези на кандидатите: