На 22 май в 7 избирателни секции в Северна Македония ще се проведе повторно гласуване за парламентарните избори, съобщи Държавната избирателна комисия (ДИК) след извънредно заседание.

Повторното гласуване засяга избирателните секции в пета и шеста избирателна секция, след като няколко политически партии подадоха жалби за провеждането на изборите.

Решението на ДИК беше взето след продължително заседание на 13 май, на което бяха разгледани жалбите на Социалдемократическия съюз (СДСМ), ВМРО-ДПМНЕ и „Левица“. Повторният вот беше наложен поради нарушения на изборното законодателство.

Коалицията „Европейски фронт“, водена от ДСИ, оспори решението на ДИК за анулиране на вота в тези райони пред Административния съд.

Коалицията твърди, че останалите партии, в сътрудничество с коалиция "Вреди“, се опитват да намалят местата на "Европейския фронт" в парламента. След изборите на 8 май "Европейският фронт се превърна във втората по големина политическа сила с 19 места.

Повторният вот ще се проведе в пети и шести избирателен район, а именно в две избирателни секции в Крушево, две в Долни, една в Струга и една в Охрид, където право на глас имат общо 3521 избиратели.

Освен това ще се гласува в една избирателна секция в Йелино в рамките на шести избирателен район, където право на глас имат 992 избиратели.

Разликата в гласовете между СДСМ и ДСИ в тези секции е само 8 гласа. Въпреки че коалиция “Вреди“ спечели повече гласове в Йелино, тя подаде сигнал за нарушение в Комисията за ценни книжа и пазари.

Буяр Османи, заместник-председател на ДСИ, изказа предположение, че избраните избирателни секции за повторния вот са били стратегически подбрани, особено в райони, където техните опоненти биха могли да повлияят на окончателното разпределение на местата.

Той отбеляза, че СДСМ също се надява да получи още едно място в пети избирателен район за сметка на Европейския фронт.

На 8 май в Северна Македония гласуваха във втори тур на президентските избори и за нов парламент. 

ВМРО-ДПМНЕ получиха почти пълно мнозинство в парламента. Вече две десетилетия обаче политическата формация сочи България като най-големия враг на македонците. Тя е автор на проекта „Скопие 2014“ и идеята, че македонците са антични наследници на Александър.

Партията застана срещу договорите с България и Гърция, промяната на името, Френското предложение и българските искания.

„Победи Македония, която е на македонците, албанците, турците, ромите, сърбите, властите, бошняците, на християните, мюсюлманите, атеистите“, каза след изборите Християн Мицкоски, лидер на ВМРО-ДПМНЕ.