Днес е вторият задължителен държавен зрелостен изпит и държавен изпит за придобиване на професионална квалификация. Зрелостниците, които са избрали да положат матура по профилиращ предмет ще работят по вариант едно, а тези, полагащи държавен изпит за придобиване на професионална квалификация - по вариант десет.

Близо 46 000 са учениците, които днес ще положат матура. 25 000 от тях са избрали по профилиращ предмет, а 21 000 - по професия. Резултатите и от матурата по Български език и литература и от тази, която се полага днес, ще излязат до седми юни.

„Преди минути беше изтеглен вариант номер едно. Сега ще се обработва, за да бъде изпратен в съответния формат на училищата. Тук са всички лица, които трябва да бъдат по заповед, свързани с технологиите, съдържанието и сигурността. Тук сме и ние - от ръководството на Министерството на образованието“, обясни зам.-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова.

По думите ѝ най-много зрелостници са избрали да положат матура по английски език – близо 13 000.

„Следва географията – около 2000 ученици, биологията също е предпочитана, както философията и история и цивилизация. Прави впечатление и немалкия брой на учениците, полагащи изпит по математика – 1383 ученици“, допълни зам.-министърката.