По темата "Каква реформа е нужна в театъра" гости на "Тази сутрин" бяха Владлен Александров, директор на театър "Константин Величков” в Пазарджик, Красимира Филипова, директор на дирекция "Изкуства и творческо поколение" в Министерството на културата (МК) и Владимир Люцканов, директор на Младежкия театър в София.

"Софийските театри никога не са участвали в организация на протест на 11 май – това се носеше за извънстолични театри, граждани правиха подписки и т.н. Ние заедно с Военния театър, не ние, а синдикалната организация, изразихме нашето несъгласие с писма до Христо Мутафчиев като председател на САБ, в които се предупреждава, че ще се пристъпи към активни протестни действия, защото никой не иска да бъде свидетел или да участва в убийството на българския театър. Успяхме да успокоим духовете на синдикалистите и стигнахме до това преди представление да се гаси тока в салона и един текст обяснява, че така ще изглеждат театрите, ако влезе рестрикцията от 10% съкращение", заяви Люцканов и добави:

"След разговора с премиера и неговата дума, че ще се работи активно и ще сме в един отбор за преодоляване на това, според мен, недоразумение. 10% съкращение означава 8 млн. лв. по-малко в бюджета на Министерството на културата, което означава веднага, ако се приложи схемата по 10% по социалистически, от Народния театър да бъдат съкратени 30 души, от Младежкия – 17, от Военния – 17 и т.н. Или пък да помолим артистите да им намалим заплатите. При 20%, при бегли мои изчисления, между 60 и 70% от културните институти в държавата ще престанат да съществуват".

Вече 20 години българският театър се обезкървява, и то вече кръв няма. Ние сме като труп, който разнасят наляво-надясно. Ако тези 20% се носят в пространството, те вече не са 20%, те са много повече, а почти ще стигнат 40%. Това е не пагубно, а убийствено за всяка трупа, категоричен е Владлен Александров.

Красимира Филипова от своя страна отбеляза: "Отдавна българските държавни театри не получават никакви пари за издръжка, имаме субсидия само фонд работна заплата. Театрите самоиздържат със собствени приходи базите си. Освен това припомнихме на господин премиера, че българските сценични изкуства не са администрация. Консолидира се гилдията, до някаква степен и музикалната, че трябва да има промени в статуквото, в което  сценичните изкуства стоят 20 години, но затова трябва да има физическо време да се направи закон. (...) Премиерът каза, че ще изчака Дянков и Рашидов, за да премислят".

Според Камен Донев формулата на успеха е да си обичаш работата. Има колеги, които от години не играят, но вземат заплата, отбеляза обаче той.

Искаме да се въведе формулата на т.нар. "делигирани бюджети" или дейности, тоест един театър да има сметка, тази сметка той я използва, строг контрол, приходите остават при него, каза още Влади Люцканов.