През 2010 г., въпреки финансовата криза, светът е похарчил рекордните 16,7 млрд. долара за хуманитарна помощ, сочи публикуван днес доклад на действащата във Великобритания организация "Глоубъл хюманитериън асистънс". Според текста държави са предоставили 12,4 млрд. долара за хуманитарна помощ, което е с 6% повече в сравнение с 2009 г. Други 4,3 млрд. долара са дошли от частни дарители.

Според доклада през 2010 г. извънредното отпускане на пари за хуманитарна помощ по призив на ООН се е увеличило 17 пъти, в сравнение с 2009 г. Опустошителното земетресение в Хаити и тежките наводнения в Пакистан са погълнали огромни средства. Намаляването на помощта за продължаващи отдавна тежки хуманитарни ситуации, например в Чад, Централноафриканската
република, палестинските територии и на други места обаче означава, че финансирането изостава от цялостните нужди, отбелязва документът.

Данните на "Глоубъл хюманитериън асистънс" показват, че основната част от парите за хуманитарна помощ е дошла от четири водещи страни дарители - САЩ, Япония, Канада и Саудитска Арабия. САЩ, които оглавяват списъка на дарителите, са похарчили през 2010 г. 4,8 млрд. долара за хуманитарна помощ, а през 2009 г. приносът им е бил 4,4 млрд. долара. Япония е увеличила сумата, предоставяна за хуманитарна помощ, на 537 млн. долара през 2010 г. от 298 млн. долара през 2009 г.

За разлика от тях Европейският съюз, Великобритания, Германия, Испания, Швеция, Франция, Норвегия, Холандия, Австралия, Италия, Швейцария, Финландия, Дания и Ирландия са намалили средствата за хуманитарна помощ през 2010 г. Въпреки това ЕС е вторият най-голям дарител в света след САЩ, а Великобритания и Германия са съответно на трето и четвърто място.