Европейските лидери се събират на първото си заседание без Великобритания.

Вече 27-те лидери на страните от Европейският съюз ще обсъдят резултатите от референдума, на който Великобритания реши да напусне Съюза, общите си действия от тук нататък и ще решат кога да бъде насрочена следваща среща на върха без Лондон.

На последната си работа вечеря с останалите 27 лидери на страните-членки Дейвид Камерън е обяснил причините, поради които на свикания от него референдум сънародниците му са гласували за излизане.

„Съжалявам, че загубихме референдума. Мисля, че направихме много силна кампания, но трябва да приемете решението на британския народ. Аз съм демократ и разбира се съжалявам за резултата, но не съжалявам, че проведохме този референдум. Това беше правилното нещо, което трябваше да направим”, заяви Дейвид Камерън.

27-те проявяват разбиране, че Лондон се нуждае от време за задействане на процедурата за излизане. Великобритания трябва да подаде уведомление за задействане на клауза 50 от Лисабонския договор най-много до две седмици след назначаването на нов премиер през септември. Жан-Клод Юнкер предупреди, че Съюзът няма време месеци наред за медитации по въпроса. Френският президент пък каза, че ако иска да запази преференциалните си отношения с Евросъюза, Лондон трябва да спазва правилата му.

„Самата Великобритания трябва да се определи къде ще е нейното място в единния европейски пазар. Ако иска да остане, трябва да си плати цената, в пълния смисъл на думата, включително и да запази свободното придвижване на хора”, заяви френският президент Франсоа Оланд.

Според Европейската централна банка, негативните ефекти от излизането няма да бъдат толкова сериозни, колкото се представят в момента.

Европейската комисия пък опроверга слуховете, че английският няма да запази своя статут като работен език в Евросъюза след брекзита, пише британската преса.

  • Испания и Великобритания постигнаха "принципно споразумение" за Гибралтар
  • Драстично се увеличават студентските такси на Острова
  • Преговарящият на ЕС за брекзит отхвърли ключови точки от британския план
  • Тереза Мей поема преговорите с ЕС за брекзит
  • Британският премиер назначи нов министър за брекзит
  • Тереза Мей приветства одобрението на евролидерите за 21 месеца преходен период за брекзит
  • След брекзит: Новите британски паспорти ще се произвеждат във Франция
  • Великобритания и ЕС се споразумяха за преходния период след брекзит
  • Нова британска партия опитва да предотврати брекзит
  • Великобритания напуска ЕС точно на 29 март 2019 г. в 23 часа