Еврокъщи за гости за управляващи, политици, кметове и техни роднини бяха в основата на поредния имотен скандал през 2019 г. Той предизвика оставки във властта, след като част от европроектите се оказаха всъщност частни домове или вили. Прокуратурата и Министерството на земеделието започнаха две независими проверки.

253 къщи за гости от общо 295, получили финансиране от Европа ще трябва да върнат над 46 милиона лева. 158 проекта пък трябва да върнат цялата субсидия, показа проверката на Министерството на земеделието.

Сред тях е и къщата за гости на бившия вече заместник-министър на икономиката Александър Манолев. Той подаде оставка през април, след като стана ясно, че има еврокъща с минерален басейн в Сандански. Бенефициент по проекта, получил максимална субсидия за почти 400 хиляди лева, е фирмата на Ана Димитрова, която е дъщеря на детеглетачката на семейството на Манолев.

В съобщение до медиите той отрече всички обвинения. Само няколко седмици по-късно с поста си се раздели и заместник-директорът на фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова, чиито телефон се оказа обявен в сайт за резервации на къща за гости в Юндола. Бенефициент по проекта за 281 хиляди лева е фирмата на съпругата на кмета на селото.

Заради скандала с поста си се раздели и министърът на земеделието Румен Порожанов, който е директор на фонда в периода, в който са сключени някои от проекти по програмата за развитие на селските райони.

Той отрече да има общо: „Направих си една справка имало, е два приема за (къщи за) гости. Единият – реализиран в периода 2009-2010 г., когато аз не съм бил директор и вторият прием е договарян през 2014 г., когато аз също не съм бил директор. По мое време, 2015 г., когато за втори път влезнах във фонда, тогава беше приключено договарянето за туристическите обекти”.

Снимка: Теодора Трифонова

От фонд „Земеделие” откриха нарушения във всички къщи на роднините на Мустафа Карадайъ. Въпреки това няма да връщат субсидия, тъй като 5-те задължителни години, в които те трябва да бъдат използвани по предназначение, са изтекли. Карадайъ запази мълчание по темата.

  • Равносметката 2019: В края на годината Бойко Борисов смени социалния министър
  • Равносметката 2019: Димитър Маринов развя българското знаме на наградите "Оскар"
  • Равносметката 2019: 50 години след кацането на Луната – време за завръщане?
  • Равносметката 2019: Целувката на Кобрата
  • Равносметката 2019: Медали, върхови постижения и признание за българските спортисти
  • Равносметката 2019: Скандалите в БФС
  • Равносметката 2019: Истерията „социалните ще ни вземат децата”
  • Равносметката 2019: Зараза, протести и напрежение заради чумата по свинете
  • Равносметката 2019: Предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман
  • Равносметката 2019: Местните избори