Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов подаде оставка пред премиера Бойко Борисов.

В мотивите за решението си Порожанов посочва, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството.

„Смятам, че положих всички усилия работата в едно от най-големите като обхват министерства да върви успешно. В сектора има много проблеми и със сигурност не всички са решени, но за всеки е направен опит за намиране на балансирано и справедливо решение“, заяви министър Порожанов.

Снимка: btvnovinite.bg

Oставката на министър Порожанов е приета от премира Бойко Борисов.

„Аз казах, че ще проверявам доста работи, никога не съм бързал да настоявам за оставки, докато не се убедя в нещо. След като ясно и точно се разпоредих за зам.-шефа ДФ „Земеделие”, чийто телефон беше качен на един от сайтовете за къщи за гости, се оказа, че към днешна дата е на работа. Ясно казах, компромис не правим към никого. Нарушителите ще бъдат изправени пред закона”, коментира министър-председателят Борисов.

Тя идва след разследването за злоупотреби с европейски средства в Държавен фонд „Земеделие”. По това време институцията е ръководена от Порожанов.

Снимка: btvnovinite.bg

Това е осмата оставка след избухването на скандала „Апартаментгейт" и втора на министър след оттеглянето на правосъдния Цецка Цачева. Заради скандала оставки подадоха и трима заместник-министри, както и заместник-директор от Държавния фонд „Земеделие”.

Преди дни в предаването „Лице в Лице” премиерът Бойко Борисов заяви, че не вижда основание да се иска оставката на Румен Порожанов по повод информацията, че се е сдобил с апартамент през 2004 г.  от 240 кв.м. за цена от малко над 54 хил. лв.

Снимка: btvnovinite.bg


Земеделският министър в оставка дори се яви в прокуратурата на разпит като свидетел по разследването за злоупотреби с европейски средства срещу алкохолния бос Миню Стайков. През разследвания период, Порожанов ръководеше  Държавен фонд „Земеделие”. Още тогава той декларира готовност да си тръгне от поста.

Прокуратурата проверява Порожанов и около скандала с усвояването на евросредства за строежи на къщи за гости. Проверката трябва да установи дали има измами в работата на министър в оставка. От 2013 г. до 2018 г. Порожанов е бил, както шеф на фонда, така и министър. Докато е бил шеф, начело на фонда са подписани много проекти за еврокъщи , финансирани от Европа.

Снимка: btvnovinite.bg


Преди време в ефира на „Тази сутрин” самият Порожанов обясни, че по негово време всичко по програмата с еврокъщите вече е било договорено.

Скандал имаше и около имотната декларация на Порожанов. Той поиска Антикорупционната комисия да публикува  всички данни от нея, включително и за имотите придобити от съпругата му през 2017 г., които се оказа, че липсват в електронната система.

От КПКОНПИ съобщиха, че земеделският министър сам е попълнил така декларацията, че данните на лицето, с което съжителства, да не са публични.