Само 2 месеца преди евроизборите властта у нас беше разтърсена от имотен тайфун. Оказа се, че висши политици някак са успели да се сдобият с апетитни имоти в луксозни столични квартали на завидно ниски цени. Сред новодомците се оказаха министри, техни заместници, както и вторият тогава в ГЕРБ Цветан Цветанов.

Снимка: Ладислав Цветков

В края на март, първа, по собствено желание, напусна поста си бившият вече министър на правосъдието Цецка Цачева. Оказа се, че нейното жилище е закупено на цена от 669 евро на квадратен метър.

Снимка: Ладислав Цветков

Оставка от поста зам.-министър на младежта и спорта подаде и Ваня Колева. Тя се оказа съсед на Цветан Цветанов в емблематичната сграда „Летера”. Два дни по-късно, Красимир Първанов напусна поста заместник-министър на енергетиката, заради изгодна сделка с фирма „Артекс”.

Скандал, въпроси, малко отговори

Заради мансардния етаж на улица "Латинка" вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, който твърдеше, че него няма кой да го накаже, се сбогува с всички ключови позиции в партията. И той, и колегите му запазиха апартаментите си.

„Реша ли да направя добро няма сила, която да ми противодейства” – този надпис посреща в новия му дом Цветан Цветанов. Кой на кого е направил добро и защо? Как властта избра тъкмо от „Артекс” да купи апартаментите си? Как са постигнати цените? Все въпроси, които остават без отговор.

Много българи със сигурност са се питали защо за тях цените са едни, а за властта – други... В новите сгради в този район  квадратният метър надхвърля 2000 евро. Всички новодомци политици са категорични – те натиск за цени не са оказвали. Според вече бившия правосъден министър Цецка Цачева въпрос на шанс се оказва да минеш покрай строителния изкоп в точния момент.

А за новодомеца и вече бивш заместник-министър на енергетиката Красимир Първанов, имотът съвсем не е луксозен – бил на шумно място.

Разжалване

Цветан Цветанов и вече бившата заместник-спортна министърка Ваня Колева освен съседи в сградата „Летера” са и почти рода – той й е кум.

Оттегляйки се от парламента Цветанов очакваше да запази другите постове в партията: „Това, което съм помолил и премиера, аз ще бъда зам.-председател и шеф на предизборния щаб (…) Много хора са ми казвали - да знаете ветровете брулят високите върхове”.

В последствие обаче бившият втори в ГЕРБ освободи всички постове в партията.

А заради близостта си с Цветан Цветанов в графата недолюбвани попадна и певецът Веселин Маринов.

Скандалът отекна и в социалните мрежи: „Жо сюи Веско”, написаха десетки потребители във „Фейсбук”, заради репликата на премиера „Не исках повече да ми пее на концертите”. Колаж с Веселин Маринов, който пее пред световни лидери като Доналд Тръмп и Реджеп Тайип Ердоган, също беше сред отговорите на потребителите в мрежата на думите на Борисов.

Самият Маринов тогава отказа коментар.

Защо „Артекс”?

На фона на изгодните сделки, логично дойде въпросът за интереса тъкмо към „Артекс”. Появи се съмнението че тъкмо заради тази компания е променен законът за устройство на територията, така че да дострои 34-етажният „Златен век”. С избухването на скандала обаче властта обяви – поправка „Артекс” няма.

Само, че в писмо от регионалното министерство до компанията е записано точно обратното. До момента властите мълчат по въпроса важи ли разрешителното за строеж на небостъргача или не. От „Артекс” са категорични – всичко при тях е според правилата.

Строежът все пак беше спрян, но заради допуснати нарушения.

„Артекс” обжалва в съда, а антикорупционната комисия не откри конфликт на интереси при новодомците, които са били във властта докато са прокарвани законовите промени.

  • Равносметката 2019: В края на годината Бойко Борисов смени социалния министър
  • Равносметката 2019: Димитър Маринов развя българското знаме на наградите "Оскар"
  • Равносметката 2019: 50 години след кацането на Луната – време за завръщане?
  • Равносметката 2019: Целувката на Кобрата
  • Равносметката 2019: Медали, върхови постижения и признание за българските спортисти
  • Равносметката 2019: Скандалите в БФС
  • Равносметката 2019: Истерията „социалните ще ни вземат децата”
  • Равносметката 2019: Зараза, протести и напрежение заради чумата по свинете
  • Равносметката 2019: Предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман
  • Равносметката 2019: Местните избори