Прокуратурата започва проверка по случая с луксозния апартамент на Цветан Цветанов. Имотът е придобит от втория човек в ГЕРБ за 4 пъти по-ниска цена от пазарната. За това алармираха вчера в свое разследване "Антикорупционен фонд" и "Свободна Европа".

Прокуратурата ще разследва сделките в следващия месец. Проверката започва от документите за покупко-продажба на имотите.

„Снемат се обяснения от продавачи, купувачи, прави се една експертна справка за пазарната стойност на определен имот и се взема решение дали има извършено престъпление”, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

От БСП настояват за разследване на сделките.

Цветанов се сдобива с 315 квадрата в луксозната сграда през юни миналата година.

Апартаментът струва над 380 000 лева или по 627 евро на квадрат, а пазарната цена на квадратен метър в сградата започва от 2600 евро, сочи журналистическото разследване.

За този имот, вторият в ГЕРБ, разменя със строителя две свои жилища заедно с две паркоместа. Доплаща  100 000 лева. Още същия ден двете жилища, които Цветанов използва в бартера, са продадени на бивш негов подчинен – Симеон Велков, показва справка, с която БТВ разполага. Днес Велков работи в РВД, но е бил част от екипа на ГЕРБ до преди две години.

Оценката на двата апартамента и паркоместата, когато Цветанов ги продава, е близо 290 хиляди лева. Същите обаче са придобити от Велков за 470 000 лева.  

„Няма никаква договорка с когото и да е било. Аз не мога да коментирам действията на други лица. Двата апартамента, които съм прехвърлил и съм направил замяна, те са в същия район и от гледна точка на местоположение, те са на много по-хубаво място”, коментира Цветан Цветанов.

И днес от фирма „Артекс” не бяха открити за коментар.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!