Наводненията по Южното Черноморие взеха жертви и нанесоха огромни щети по инфраструктурата. Водите отнесоха част от плажната ивица, а на плаж „Атлиман“ в Китен изплуваха тръби, които предизвикаха притеснение. bTV провери какво тече по тях.

„С риск да разочаровам хората, които „хейтят“ нашето Черноморие през целия сезон, ще кажа, че Китен има първата пречиствателна станция, изградена през 60-те години, а 2019 г. беше ремонтирана. Работи на 100%, имаме 5-степенно пречистване на водата. Категорично заставам с името си и заявявам, че в Китен няма нито една тръба, която да зауства битова канализация в морето“, заяви кметът на града Николай Марков.

Снимка: bTV

Концесионерите на плажа също са категорични, че това не е мръсен канал, а изход за дъждовна вода. На място са поставили и табела. 

Снимка: bTV

„Това е колектор за дъждовна вода, която е заустена горе и хваща дъждовните води. Когато вали, в нея има вода, през другото време тя е суха. Тя идва от водосбора на половината град“, казва Плумка Илиева, представител на концесионера на плажа.

„Водата се оттича към морето – чисто физичен закон. Единственият вариант отходните води от половин Китен да минат и да не разрушат плажовете, сгради и заведения, е да минава през тръба“, коментира Николай Николов от Туристическа камара-Приморско.

По думите му помпена станция тласка отходните води от заведенията и хотелите към пречиствателната станция и те не отиват в морето.

След водното бедствие РИОСВ-Бургас са направили пет проверки по критични точки с разрушена инфраструктура.  

„Това е законно изграден колектор, съгласуван с нашата служба. Пречиствателните станции, с изключение на Царево, работят ефективно. Затруднено е пречистването на водата там. Тя минава през станцията, без ефективно да бъде изчистена и чрез дерето се зауства директно в морето“, каза Павел Маринов, директор РИОСВ-Бургас.

В едно от най-засегнатите места - Царево, има и спукана тръба. Очаква се проблемите там да бъдат разрешени в рамките на 10 дни.

От РИОСВ-Бургас увериха, че и за сигнала на плаж „Харманите“ в Созопол проверката е установила законосъобразно заустване на дъждовни води, а не на битова канализация.