Съмнения за отходни води по Южното Черноморие след бедствието. Тръби изплуваха след потопа на плаж „Атлиман“ в Китен. Хората попитаха какво тече по тези тръби, а bTV провери. 

Клип, заснет на плаж „Атлиман“, показва тръби, които водата от бедствието изкарва на показ. 24 часа по-късно ги намираме, извадени и поставени като инсталация, отново на плажа.

„Тези тръби отвеждат дъждовната вода, която идва от горната част на Китен. Съответно тя минава през плажа. Тези тръби ги има, за да не отнесе плажа при всеки един дъжд“, обясни Николай Николов, представител на Туристическата камара-Приморско.

„Това не са тръби по които текат фекалии. Тези тръби не стигат до морето, те са заустени и са до средата на плажа“, твърди Плумка Илиева, представител на концесионера на плажа.
 
Тръбите са поставени от концесионера преди 2000 г. Днес на мястото, където са били заровени,  има шезлонги и плажуващи.

„Не е много приятно, ще преместим плажа. Ще отидем на друго място, където няма тръби“, казва Стоян Танчев, турист.

В пясъка има още една тръба, която концесионерът изравя, за да ни убеди, че от нея не тече фекална вода. Правим и експеримент, като загребваме от водата. 

Въпреки забраните, нормално за плажуващите се оказа и къпането в морето. 

„Може би ще назначим допълнителни проби за замерване замърсеността на морето в момента, защото сега наистина то е по-замърсено, отколкото преди“, каза здравният министър Христо Хинков.

Снимка: bTV


Пак съмнение за отходни води се появи и на плаж „Хармани“ на Созопол заради снимка на струпани камъни с кафява вода около тях. От екоинспекцията в Бургас съобщиха за bTV че това е регламентирано заустване на дъждовни води, съгласувано с тях, както и на плаж „Атлиман“.