Съвместна проверка показва чиста ли е морската вода по Южното Черноморие. Проби взеха както от РЗИ-Бургас, така и учени от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Инспекцията се случва след шокиращи данни за замърсяването на южното ни море, изнесени след анализ на учени от Софийския университет и Асоциацията за замърсяване на част от плажовете, което институциите отрекоха. Според здравните власти изследването не е коректно.

Снимка: bTV

„Пробите, които ще взема, ще ги изследваме по един от двата стандарта, които са посочени в Наредба 5, който е минимизиран метод. По него работим от години. Такова е и разпореждането на Министерството“, обясни д-р Павел Харизанов, началник на отдел „Микробиология“ в РЗИ-Бургас.

„Резултатите, дори последния път преди няколко дена, за мое учудване, визуално не беше добра водата, но излязоха пак под 250. 250 е отлично качество, това означава“, добави той.

Снимка: bTV

„Очакваме отново замърсяване, защото този плаж е много мръсен и едва ли може да се изчисти ако спреш изливането на вода от пречиствателната станция за два дена, както е в момента, най-вероятно. Но очаквам, в интерес на истината, стойностите да са по-ниски, защото предишният път беше преди един месец, когато всичко беше пълно“, коментира д-р Сергей Иванов от Софийския университет.

След два дни пробите ще покажат какво е количеството на ешерихия коли във водата.