Здравните власти в влязоха в спор с учени от Софийския университет и организацията „Активни потребители“ дали е чиста морската вода по Южното Черноморие. Вчера те обявиха, че от 11 изследвани ивици 7 са мръсни.

Министерството на здравеопазването не приема за коректни данните и твърди, че най-замърсени са водите на „Попски плаж“ в Царево и на „Южен плаж“ в Приморско, където се влива река Дяволска. От ведомството подчерта, че резултатите били разпространени две седмици по-късно, без да се предоставят протоколи на пробите, взети между 31 юли и 2 август. Става ясно също така, че в Бургаска област не е регистриран взрив от чревни инфекции.

На „Попски плаж“ в Царево летовници почти не се срещат. „Наистина е мръсен - водата и цялата ивица са мръсни“, смята Елеонора Исаева.

Снимка: bTV

„Питах се дали са отпадни води от канализацията – тези, които изтичат. И вие го виждате. И не можах да си отговоря“, коментира темата и Мариана Гинева.

„Този плаж не се ползва повече от 20 години“, твърди общественикът Стоян Чайков.

Според проучването, замърсени са още „Централен плаж“ на Бургас и „Южен плаж“ в Приморско.
„Тук просто няма какво да се влее отнякъде, за да има някакво замърсяване“, обяснява Николай Иванов,  управител на „Централен плаж“ в Бургас.

„Тримесечната си дъщеря я къпя в морето всеки ден, не виждам никакви опасения“, твърди Жельо Костадинов, ст. Спасител на „Централен плаж“ в Бургас.

Южният плаж на Приморско гъмжи от летовници, които се къпят дори в реката. Според Плумка Илиева (представител на концесионера на плаж „Дяволска река“ и плаж „Приморско-Юг“) няма изливане на фекални води, защото цялата канализация е свързана и отпадните води минават през пречиствателната станция.

„Тук е мръсна водата, защото хотелиерите си пускат вечерта отпадъците“, твърди обаче туристът Петко Костадинов.     

„РЗИ, екоинспекциите и местните власти трябва да тръгнат по следите на това замърсяване. Пречиствателните станции са проектирани така, че цяла година работят много добре, но като дойдат многото хора през юли и август, започват да преливат“, обясни в предаването „Тази сутрин“ Богомил Николов, изп. директор на асоциация „Активни потребители“.

 Учените препоръчват замърсените плажове да бъдат затворени, а източниците на отпадни води – отстранени.    
„Няма никаква причина да бъде затворен плажът. Толкова чисто е морето - дори и преди години не е било толкова чисто. Много отдавна – още преди 8-10 години, всичките фекални води започнаха да са подават към пречиствателната станция“, обяснява Николай Николов от „Туристическа камара“ – Приморско.
 Според бранша проучването е нелегитимно и ще доведе до отлив на туристи. 

„Здравното ведомство категорично отрича публично оповестените данни, с които се манипулира общественото мнение и чрез които се дискредитира работата на държавните институции и доверието в тях, нарушавайки спокойствието на гражданите в разгара на туристическия сезон“, се казва в писмено становище на Министерство на здравеопазването.

 Темата в пост коментира и държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. „Евтина сензация, която може да струва скъпо на страната ни! Ако вземете проби 1-2 дни след бури и валежи, в морето ударно навлизат големи маси вода от реките. А ако вземете вода от някое застояло езерце, може да докажете и 400 пъти над нормата“, написа той в социалните мрежи.  

„Пробите са взети както трябва. Изследванията са както трябва. Дори се пазят. Изследванията продължават в това няма съмнение“, обяснява и д-р Сергей Иванов, микробиолог от Софийския университет.

Здравните власти отправиха покана към изследователите за съвместни проби от морето, която те приеха.