Няма опасно замърсяване на морската вода на юг, показват резултатите от последните проби на здравните власти. Изследванията на учен от Софийския университет и „Активни потребители“ обаче отново показват отклонения от нормите на Попския плаж в Царево.   

Снимка: bTV

В понеделник микробиолог от здравната инспекция в Бургас и екип от Софийския университет заедно взеха проби от морето. Съвместната им акция беше организирана след информация, че водата там е опасно мръсна.  

Здравните власти са категорични, че къпането в морето не е опасно.

„Потвърждавам, че данните от пробите, взети на 28 август са чудесни. Това, което имахме като много малки отклонения на Попския плаж и на „Атлиман“ вече е в норми. Няма никаква опасност за хората, плажуващи там“, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

А резултатите, представени от микробиолога Сергей Иванов, показват, че Попският плаж отново е мръсен.   

„Нашите проби са от лабораторията на Софийския университет. Имаме проект за изследване на микробиологични рискове в околната среда. Това е един съществен риск – водите за къпане, замърсяването с отпадни води“, казва д-р Сергей Иванов, микробиолог в Софийския университет.

От години тази ивица не се посещава от туристи, за разлика от Южния плаж на Приморско, който също беше обявен за замърсен, но не попадна в съвместното проучване.  

„Това, че отказаха да вземат повторна проба, е ясно доказателство, че тази проба, която беше оповестена, е абсолютна фалшификация“, смята Николай Николов от Туристическата камара.

Според летовниците Трендафил Петров и Милена Манчева водата е перфектна. 

„Вървя и си виждам камъчета, мидички“, казва Трендафил.

„Как ще е мръсна водата, вие плажували ли сте на нашето море скоро, водата е прекрасна. Това е една голяма антиреклама за мен, която се прави с българското море“, смята Милена.

„Ние не сме против, който иска да мери и да се включи в процеса на контрол, но то трябва да бъде правено по начина, който изисква закона“, казва доц. Ангел Кунчев.

Информациите, че е морето е мръсно, са се отразили на резервациите на туристи. Затова хотелиери и местната власт завеждат дело.