Екоинспекцията състави акт на ВиК Бургас  заради изливането на фекални води на южния плаж в бургаския квартал „Крайморие“.

Санкции се налагат при всяка проверка през последните години. До дни се чакат резултатите от пробите на биохимичния лабораторен анализ за чистотата на морската вода.

Възмутени зрители изпратиха клип до bTV, в който се вижда огромно количество фекални води, които се изливат директно в морето.

Тръбата се намира на труднодостъпно място, до нея се стига по черен път през нивите край квартал „Крайморие“.

В началото на летния сезон стопанинът на централния плажа разчита на морските течения.

„Ние се намираме на един километър от плажа, който стопанисвам, там където ходят хората, той се намира на юг, естественото течение на Черно море е север-юг“, коментира Николай Димитров, концесионер на централния плаж „Крайморие“.

„Този обект е включен в проекта за реконструкция и модернизация на канализационната система на „Крайморие“ към Бургас, така че се надявам в най-скоро време да приключим с тази поредица от актове и всички да си отдъхнат“, коментира Павел Маринов, директор на РИОСВ-Бургас.

Областният управител на Бургас Стойко Танков обясни, че в района не може да бъде изградена пречиствателна станция и затова има проект, който предвижда отпадните води от кв. „Крайморие“ да бъдат заустени в бургаската пречиствателна станция.