Все повече данни има по отношение на засягане на сърцето след преболедуване на коронавируса. Това каза доц. Камелия Генова, специалист по образна диагностика, УМБАЛ "Пирогов".

„Процентът варира помежду 30 и 78%. Голямо немско проучване излезе с притеснителни резултати. При изследвани 100 пациенти, прекарали коронавирус, 2/3 са били на домашно лечение и установяват 78% с кардиомагниторезонанс, че имат промени в сърцето“, добави специалистът.

Данните са, че става по типа миокардит, възпаление на сърдечния мускул. Тъй като вирусът атакува малките съдчета, се забелязват тромби в тях, добави доц. Генова.

Тя изброи и най-честите симптоми. Те са лесна уморяемост, която продължава дълго след преболедуването, намален двигателен капацитет, невъзможност да се извършват обичайни физически дейности, смущения в сърдечния ритъм – аритмия, ускоряване на сърдечната дейност. Специалистът посъветва ако има такава симптоматика, да се потърси кардиолог.

Ритъмни нарушения са най-честата наблюдавана клинична картина, води до намаляване на съкращаване на сърцето и може да доведе до сърдечна недостатъчност, обясни медикът.

Освен това доц. Генова цитира изследване, в което 26 атлета, прекарали сравнително леко коронавируса, са с промени в миокарда.

Тя поясни, че освен сърцето има данни, че инфекцията може да засегне и централната нервна система и бъбреците, като може да доведе до инсулти, доста ограничени обаче и до бъбречна недостатъчност.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!