Разчитаме да преборим COVID пандемията чрез ваксина, а не чрез антивирусно лекарство. Това каза д-р Цветелина Спиридонова, управител на МБАЛ "Хигия" в Пазарджик, където две родилки с коронавирус родиха здрави бебета.

„Трябва да се ваксинираме. Дали е безопасна настоящата ваксина – според мен е. Това е матрично РНК, съвсем нова технология. Никога досега в света не е била използвана подобна ваксина, но тя е много добре проучена и всички съмнения за нейните странични ефекти са проучени доста добре“, добави специалистът.

Ще възникнат и ваксини на принципа антиген, но те ще дойдат през 2021 г., каза още д-р Спиридонова.

Тя обясни, че в момента се говори все повече за „Ивермектин“. Според нови резултати той също се включва в начален стадий на инфекцията.

„Той беше споменаван още в началото в китайските протоколи и в САЩ го използват на този принцип“, обясни д-р Спиридонова. 

За ремдесивир и хлорокин излизат нови резултати, че няма статистически доказан ефект на тези терапии или следва в начален стадий да се прилагат, обясни д-р Спиридонова.

"Критичните стадии се лекуват симптоматично – на този етап ние го лекуваме с кислород, с нискомолекулен хепарин, дексаметазон и комбинация от антибиотици", добави още специалистът.

Кой са най-рисковите групи?

"Като цяло с хронични заболявания и със затлъстяване, хронично-съдови заболявания. Също много рискова е и групата хора, които смятат, че няма такъв вирус и нищо няма да им се случи. Те не взимат никакви мерки и се случва все по-често да попадат в категорията на тежки усложнения, защото изчакват положението им да стане критично", каза д-р Спиридонова. 

Хронично болните и "чистите болници"

Според лекарят трябва да има такива болници, в които няма COVID отделения, за да може хронично болните и всички, които са с негативен PCR - да се лекуват. 

"Пациенти с хронични обострящи се заболявания не могат да намерят адекватно лечение. Изчакват критичния момент, при който трябва спешност, за да постъпят някъде по някакъв начин в даден момент", каза още д-р Спиридонова.

За София "чиста болница" е ИСУЛ, но не във всички области може да има подобна, затова лекарите призовават да има поне "чисти отделения".

Жените с COVID, родили здрави бебета – как?

И двете жени с коронавирус, които родиха здрави бебета, са изписани, стана ясно от думите на управителя на болницата, в която се лекуваха.

"Намерихме американски протоколи и сме следвали стъпка по стъпка, затова имаме щастлив развой на събитията. Едната родилка беше много уплашена. А наистина в хода на раждането може да има усложнения, макар и това да е физиологичен процес", обясни д-р Спиридонова.

Нямаме проблеми с НЗОК, доколкото здравната има функция да се опитва да съхрани парите на здравноосигурените, по-бавни са реакциите към новостите обаче, заяви управителят на МБАЛ "Хигия" в Пазарджик.

Конкретно за двете родилки, НЗОК няма да реинбурсира екипите за раждането и отглеждане на бебето, защото жените са били приети в COVID отделението, добави специалистът.

Вижте целия разговор във видеото.