Не можем да твърдим, че държавата е единственият виновник за лошото състояние на културните средища в страната – при положение, че самите ние сме се примирили да гледаме през годините как се рушат читалищата като това в Шипка. Това е позицията на водещия на „Тази сутрин” Антон Хекимян, който през седмицата показа красивата сграда, обречена днес на забрава и разруха.

В студиото на „Тази събота“ той сподели, че пътува много, обикаля из страната такива изоставени читалища и зали. Видял снимки на читалището в гр. Шипка, които са показвали разрухата, която цари там.

Той дори замисля да събере група, с която да отидат на място и да помогнат за възстановяването на тази сграда. Той обаче подчерта, че трябва да се знае какво ще се случи след това, каква е идеята на тази мисия. Според него, за да стигне до тук, хората да рушат нещо без причина, значи е настъпило трайно обезверяване в душите им.

Хекимян изрази мнение, че няма как да се върне това единство и сплотеност, които е имало преди, когато нашите баби и дядовци заедно са строили и са се борили да се съхранят като нация. „Не вярвам, че в този момент искаме да сме заедно, много сме разпилени”, коментира той.

Според него тази нишка между „преди” и „сега” се е прокъсала, а трябва някой да запази тези традиции и ценности и да ги продължи.

Хекимян припомни успешната поредица „Потомците на героите разказват“. „Идеята е да се покаже, че всички тези хора пазят спомените за своите предци, които са се били тук, за тези славни времена. Проблемът е, че в повечето ситуации ние забравяме, заличаваме миналото”, обясни той.

Антон Хекимян призова всички потомци на герои да се обърнат към bTV, за да могат да разкажат своите истории.