Държавата и местната власт предприемат спешни мерки за читалището в Шипка. Те предвиждат запечатване и обследване на обекта.

Разрушената сграда ще стане паметник на културата, за да има държавно финансиране и средства от проекти. Ремонтните дейности обаче ще започнат най-рано следващата година.

Читалището в град Шипка от символ на духа се е превърнало в символ на разрухата. Шокираща е гледката там, опасно е дори да се върви заради счупените столове, разрушените стени. Такава беше и реакцията на министър Банов, който днес го посети и каза, че видяното е обидно за всички.

Министър Боил Банов идвал за последен път в читалището преди 10 години.

"То на това нещо какъв коментар да каже човек… обидно е! Обидно е за всички нас като хора, че сме допуснали това да се случи", коментира министър Банов.

Читалището е частна общинска собственост, но още днес министърът е изпратил писма за промяна на статута на сградата в паметник на културата.

След едночасов разговор държава и местна власт излязоха с кризисен план.

"Трябва за тази зима задължително да се затвори с дърво ли, с метал ли, процеп не трябва да има. Каквото и да правим, реалните резултати ще бъдат след февруари – март следващата година", съобщи министърът на културата.

След репортажа на bTV в кметството на град Шипка получават стотици обаждания от доброволци, които искат да помагат, да съберат хора, да направят списъци на доброволчески групи, които искат да помогнат за почистването вътре, обясни Веси Панайотова, кмет на град Шипка.

Все още не е ясно колко ще струва ремонтът на читалището.

До дни ще бъде открита дарителска сметка, защото хиляди българи от страната и чужбина са пожелали да помогнат със средства.