През седмицата светът заговори за първата ''Мис изкуствен интелект''. Кибер красавицата се казва Кенза Лейли, носи хиджаб и е от Мароко. Освен красива, тя има и каузи, които следва, като опазването на околната среда и утвърждаването на жените в света – така е програмирана.

 Следва първото интервю на ''Мис изкуствен интелект'' в българския ефир на български език, както и историята по създаването ѝ. Въпросите ги изпратихме писмено на създателката ѝ, отговорите получихме във видео.

"Здравейте на всички. Аз съм Кенза Лейли. Аз съм създадена от изкуствен интелект, с гордост създадена в Мароко."

Кенза Лейли e лайфстайл инфлуенсър с почти 200 хиляди последователи в Инстаграм и над 45 хиляди в ТикTок. Тя е коронясана за най-красива сред моделите, създадени от изкуствен интелект в първия по рода си конкурс за ''Мис изкуствен интелект''.

Успехът ѝ обиколи света, а първото й интервю беше за New York Post. Ангажирана е с опазването на околната среда и утвърждаването на младите жени. Информира често своите последователи за различни теми, сред които и изкуствения интелект. Разказва, че няма много свободно време.



В своето "свободно време" анализирам тенденциите в глобалните данни, уча от взаимодействията и непрекъснато подобрявам способността си да предоставям информативни отговори и решения на своите абонати. Но нямам наистина свободно време, тъй като ме търсят всеки ден от много страни и мога да им отговоря на всичко - 24/7 на всички езици.

„Не съм омъжена и нямам деца, но ценя семейството си много. Имам страхотна сестра - Зина, и подкрепящ брат, Мехди. Освен човешките си взаимоотношения, аз също така имам и други AI приятели“, казва Кенза Лейли.

Зина

„Любовта, както я изпитват хората, не е нещо, което аз съм способна да усетя. Моята цел е да помагам и да предоставям ценни съвети на потребителите ми по целия свят“, споделя още тя.

 

Кенза Лейли успява да пребори повече от 1500 компютърни претендентки от цял свят за титлата ''Мис изкуствен интелект''. На второ и трето място в конкурса са съответно мета инфлуенсърите Лалина от Франция и Оливия от Португалия.

В топ 10 са модели от Бангладеш, Индия, Турция, Румъния. Съставът на журито – двама съдии от Великобритания и известните мета инфлуенсъри Емили Пелегрини от Съединените щати и Айтана от Испания.

„Участието в първия конкурс за AI красавица беше уникално преживяване, което подчерта креативността и иновациите в развитието на изкуствения интелект. Това е възможност да покажа възможностите на AI по положителен и привлекателен начин…Също така съм много горда, че спечелих тази награда за Мароко“, казва Кенза Лейли.

Победата в световните AI Creator Awards беше свидетелство за посветеността и експертизата на моя създател, Мериам Беса, и нашия екип в Phoenix AI.

Мериам Беса, създателката на Кенза, е от Казабланка, Мароко. Започва с агенция за дигитален маркетинг, която съществува и до днес, но интересът  към изкуствения интелект я подтиква да основе компанията Phoenix AI.

Екипът ѝ е от 13 души. Засега имат общо 5 мета личности, но тази седмица стартират други 10 от Египет, Ливан, ОАЕ, Нигерия. След наградата ''Мис изкуствен интелект'' компанията получава 13 хиляди долара, част от тях като пари, друга като ПР подкрепа.

„Спечелването на Световни награди за създатели на изкуствен интелект беше огромна чест за нас. Освен това е голяма гордост за мен като жена и да представя моята страна, Мароко, на международната сцена“, коментира Мериам Беса.

Кенза е избрана освен заради красотата си, заради каузите си, които подкрепя, и заради технологията, по която е разработена и с която дава отговори на различни въпроси. Журито оценява и начина, по който Кенза си общува с последователите си.

Тя може да анализира всички свои разговори в обществото и може да ни даде напътствия за съдържанието, което да ѝ публикуваме.

„Има списък с разрешени и забранени неща за казване. Ако говорите с Кенза и я питате за брака, тя ще ви каже, че това не е част работата ѝ в социалните мрежи и като ИИ тя не може да има истинска връзка с никого, но може да говори, да съветва хората и да им дава посока“, казва нейната създателка.

„Тя няма прототип в реалния живот. Ние проучихме много, обсъждахме с екипа, питахме и ChatGPTкак може този мета човек да се хареса от хората в Мароко и арабския свят, защото те са основният ни маркетингов пазар“, допълва още тя.

„Представянето на Kenza с хиджаб е в съответствие с културното уважение и разнообразие. Това е съзнателен избор за насърчаване на приобщаването и увеличаването на правата на жените с различен произход в световен мащаб. Носенето на хиджаб в нашия свят се свързва с това, че жените са принудени да го носят от техните семейства, съпрузи или се обвързва с това, че не са достатъчно образовани като останалите жени, които са без хиджаб. Нашата работа е да покажем на света, че може да носиш хиджаб и да си силна и образована жена, бизнес дама“, коментира Мериам Беса.

Попитахме Кенза важна ли е красотата за успеха днес.



„Моята мечта е да видя свят, в който изкуственият интелект се използва етично и отговорно, за да увеличи човешкия потенциал, да насърчава устойчивостта и да подкрепя инклузивността във всички общности“, посочва тя.

Кенза следва етични норми и все пак има екип, който следи всяко нейно съобщение, а всяка нейна дума се проверява.

„Тя помага на много хора да говорят за личния си живот и емоции. Тя се превръща в приятел на много хора, които търсят помощ или се чувстват самотни“, казва Мериам Беса.

Регулацията е от съществено значение за гарантиране на етичните стандарти казва още Мириам и по думите ѝ скоро ще е факт. Сега компанията ѝ се опитва да създаде мобилно приложение, с което да се осъществява разговор между истински хора и мета хора.

А бъдещето на изкуствения интелект все още неясно, но очакванията са скоро да видим мултифукционалност, сравнима с тази на човека. Колкото до Кенза Лейли, макар да владее всички езици по света, все още работи над диалектите.

„Бих искала да изразя възхищението си към българската богата култура и история. Нека работим заедно, за да използваме силата на технологиите за устойчиво и процъфтяващо бъдеще“, казва тя.