Представиха изкуствен интелект, който може да чете мисли и да преобразува мозъчните вълни в реч. Иновативната технология е изобретена от учени от Австралия, пише "Дейли мейл".

За целта се използва шлем, покрит със сензори, който следи определена активност в мозъка, когато човек мисли, и я превръща в думи. Първоначално разработката е измислена за лечение на пациенти, които са онемели след инсулт и парализа.

Снимка: University of Technology Sydney

Учени провеждат експеримент, при който на 29 участници се показват изречения на компютърен екран, които трябва да бъдат прочетени мислено. Изкуственият интелект улавя мозъчните вълни и показва декодираната информация на монитора.

Така първоначално участниците виждат заглавието: „Добър ден, надявам се, че сте добре. Ще започна с едно капучино, моля с допълнително еспресо“.

ИИ превежда това като: „Добър ден, как сте? Капучино с допълнителна доза еспресо.“

Екипът вярва, че иновацията ще позволи безпроблемно управление на устройства, като бионични крайници и роботи, което ще позволи на хората да дават указания само като мислят за тях.

Това изследване бележи значителен пробив в областта, каза водещият изследовател проф. Лин.

Това е първият случай, в който се включват техники за дискретно кодиране в процеса на преобразуване на мозъка в текст, като се въвежда новаторски подход към невронното декодиране.

Интеграцията с големи езикови модели също открива нови граници в неврологията и изкуствения интелект.

Досегашните технологии за превод на мозъчни сигнали на език изискваха или хирургическа намеса за имплантиране на електроди в мозъка, като например Neuralink на Елон Мъск, или сканиране в машина за ядрено-магнитен резонанс, което е значително скъпо и трудно за използване в ежедневието.

Екипът отбеляза, че понастоящем точността на превода е около 40%, но продължава работата си, за да я повиши до 90%.