Италианските свиневъди предупредиха, че чумата по свинете застрашава индустрията за производство на прошуто, колбаси и деликатеси от свинско месо на стойност десетки милиарди евро.

От средата на юли досега в Италия са умъртвени над 50 000 прасета, като силно заразният вирус на африканската чума по свинете е открит в повече от 25 ферми в северните региони Ломбардия и Емилия-Романя, световноизвестни с ценното си пармско прошуто.

Правителството на Джорджа Мелони се бори да потуши най-тежкото огнище в страната от 60-те години на миналия век. Откакто чумата по свинете се появи на полуострова през януари 2022 г., Италия е умъртвила близо 120 000 свине - три четвърти от тях само през последните два месеца, когато извънредната ситуация се засили.

Италианската асоциация на агробизнеса изчислява, че досега чумата по свинете е струвала на свиневъдите 40 млн. евро преки загуби и 75 млн. евро непреки загуби, откакто вирусът е открит за първи път на италианския континент през януари 2022 г. Рим плаща на земеделските стопани за умъртвените прасета, но все още не се е ангажирал с компенсация за големите непреки загуби през тази година.

Болестта, която почти винаги е смъртоносна за свинете, първо заразява дивите прасета и бързо се разпространява сред домашните, които в Италия наброяват 10 милиона, а засегнатите северни райони са сърцето на индустрията за производство на известното италианско прошуто.

 

Чумата по свинете не засяга човешкото здраве, но почти винаги е смъртоносна при прасетата. Вирусът е много устойчив и може да се разпространява не само чрез заразени животни, но и по обувки, автомобилни гуми и дори в приготвено месо.

През май правителството одобри план - 177 италиански войници, които да ловуват дивите животни с цел намаляване на популацията им с 80% през следващите пет години. Но предложеното масово избиване срещна силна съпротива от страна на ловното лоби, което желае да запази привлекателността на Италия като дестинация за богати чуждестранни ловци, и от страна на природозащитниците.



Ветеринарният екип за спешни случаи на ЕС, който проведе мисия в Северна Италия в началото на юли, също предупреди, че ловът на диви свине в региони, в които вирусът е в обръщение, може да има обратен ефект, като изплаши животните и ги накара да мигрират другаде, пренасяйки вируса със себе си.

Вместо да се опитват да ловуват заразените животни, експертите на ЕС посъветваха Италия спешно да отпусне повече средства и персонал за изграждане на огради, които да спрат придвижването на заразените диви свине в нови райони, като например Тоскана.



През лятото правителството назначи нов специален комисар за справяне с епидемията - Джовани Филипини, дипломиран ветеринарен лекар и дългогодишен директор на италианския орган за здравеопазване на животните, който ликвидира чумата по свинете на остров Сардиния.

Филипини наложи нови ограничения за достъпа до фермите и прехвърлянето на животни и разшири буферните зони - мерки, които изглежда имат ефект. През последната седмица на септември в Ломбардия е регистрирано само едно ново огнище на болестта.



Земеделските стопани, които все още се намират извън засегнатите райони, предприемат допълнителни мерки, за да гарантират, че болестта няма да достигне до тях. Ако бъде открита, всички прасета във фермата, дори и здрави, трябва да бъдат умъртвени.

Веднага след като чумата по свинете беше потвърдена в Италия, 12 държави, включително Китай, Тайван и Мексико, въведоха незабавна забрана за внос на италиански деликатеси от свинско месо, като прошуто крудо, без значение дали са произведени в район, в който е открита чумата по свинете, или не. Япония, Южна Корея и още четири държави ограничиха вноса.



Това доведе до незабавна загуба на 20 млн. евро месечно от износа за сектор, който според асоциацията на италианската месопреработвателна промишленост, миналата година е регистрирал продажби за 2,1 млрд. евро.

Според изчисления на Колдирети, влиятелната италианска лобистка група в областта на селското стопанство, секторът генерира 20 милиарда евро по цялата верига на доставки - от фермите, в които се отглеждат прасетата, до фабриките, в които се суши шунката. Досегашните щети за отрасъла са 500 млн. евро, а някои фермери рискуват да загубят препитанието си.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK