Зад наименованието салам "Бургас" не се крие рецепта, заяви Богомил Николов от Българската национална асоциация "Активни потребители" в “Тази сутрин”. Новото проучване на асоциацията, включващо 25 марки колбаси, показва, че при четири съставки в оригиналната рецепта, в саламите "Бургас" те са от 7 до 23.  

“Класическата рецепта е 60% на 40% свинско и говеждо месо, черен пипер, сол и консервант. Трябва да има някакъв стандарт, около който всички да се равняват”, каза Николов.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Той подчерта, че дори и по структура саламите не си приличат много.

“Ако трябва да се приложи стандартът за шпеков салам, то структурата трябва да е мозаечна и да се вижда месо. По-ниско качествените колбаси са по-меки. Формално не се злоупотребява, защото няма норма”, добави Николов. 

Според него дори само по цената може да се разбере качеството. 

"Всичко, което може да направи продукта по-евтин, е добре дошло в казана на производителя. Начело с това е водата, тя е мечтата на всеки производител. Картофеното нишесте се слага, защото е по-евтино от месото", каза Николов.

По думите му трябва да се потърси решение. 

Цялото проучване на "Активни потребители" четете на businessnovinite.bg: