Последната проверка на „Активни потребители“ на саламуреното сирене на пазара показа, че в него отново има твърде много вода. От тестваните 47 марки сирене при 35 водното съдържание е над 60%, а от тях в 12 е дори над 70%.

„Рекордьорът отива до 86% вода, още малко и ще достигне краставицата“, каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ Богомил Николов от „Активни потребители“. По-евтините продукти са с повече вода, но цената невинаги е гаранция, уточни той.

Николов предупреди, че воднистите сирена са много бели и твърди.

„Стегнатата консистенция се дължи точно на добавките, които имат за цел да задържат водата. Понякога имат и доста гладка структура, особено тези по ранните имитации – с палмовата мазнина“, обясни експертът.

Той напомни, че проверка на „Активни потребители“ преди две години показа същото – има много оводнени сирена на българския пазар. След това е приета наредба, която поставя граница на водното съдържание в саламуреното сирене – до 60%.

„Всички сирена, които имат водно съдържание над 60%, могат да се продават само опаковани не на щанда с насипните продукти. Те трябва да имат надпис: „сирене с повишено съдържание на вода“. Всички продукти, които сме закупили, нямаха такъв надпис“, каза Николов.

Според него на пазара е пълно с оводнени сирена, защото няма контрол.

Гледайте целия разговор във видеото!