Последната проверка на „Активни потребители“ на саламуреното сирене на пазара показа, че в него отново има твърде много вода. От тестваните 47 марки сирене при 35 водното съдържание е над 60%, а от тях в 12 е дори над 70%.

„Рекордьорът отива до 86% вода, още малко и ще достигне краставицата“, каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ Богомил Николов от „Активни потребители“. По-евтините продукти са с повече вода, но цената невинаги е гаранция, уточни той.

Николов предупреди, че воднистите сирена са много бели и твърди.

„Стегнатата консистенция се дължи точно на добавките, които имат за цел да задържат водата. Понякога имат и доста гладка структура, особено тези по ранните имитации – с палмовата мазнина“, обясни експертът.

Той напомни, че проверка на „Активни потребители“ преди две години показа същото – има много оводнени сирена на българския пазар. След това е приета наредба, която поставя граница на водното съдържание в саламуреното сирене – до 60%.

„Всички сирена, които имат водно съдържание над 60%, могат да се продават само опаковани не на щанда с насипните продукти. Те трябва да имат надпис: „сирене с повишено съдържание на вода“. Всички продукти, които сме закупили, нямаха такъв надпис“, каза Николов.

Според него на пазара е пълно с оводнени сирена, защото няма контрол.

Гледайте целия разговор във видеото!

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement