Проверка за качеството на сирената в търговската мрежа направи днес Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Това е 30 проверка от началото на годината. Установените нарушения намаляват, но употребата на хидрогенирани мазнини при производство остава проблем.

„Проверяваме дали има сложни немлчени мазнини, или както всички ги наричат, дали има палма, дали отговаря по водност, сол, сухото вещество, и дали има замърсяване с микроорганизми“, обясни за bTV главеният експерт в дирекция „Контрол на храните“ при централно управление на БАБХ д-р Райна Иванова.

Специалистите искат категорична забрана на този вид мазнини в млечните продукти.

„Хидрогенираните растителни мазнини, водят до хронични заболявания в България. Най-добре е просто българинът да се откаже да купува на принципа по-ниска цена. Хората ще си спестят много неща, ако си вземат по-скъпо, но по-качествено“, коментира представителят на „Активни потребители“ д-р Сергей Иванов.

Някои от клиентите залагат на българските продукти и са категорични, че качеството определя цената.

„Не може от 5 лева да ти е хубаво и от 14 лева да ти е хубаво също“, заявява потребителят Тодор Златков.

Резултатите от тестовете ще бъдат готови до седмица.