Сиренето е един от най-купуваните и консумирани продукти у нас и измамни практики не липсват. Това доказва и лабораторен тест на Българската агенцията по безопасност на храните (БАБХ).

Преди седмица БАБХ тества пазара и взе 8 различни марки с етикет „сирене“ за лабораторно изследване.

Продуктите бяха избрани в широк формат и в присъствието на неправителствени организации. Единият от търговците демонстративно затвори обекта си и отказа проверка.

Акцията се проведе на територията на Женския пазар в столицата. В хода на проверката не беше открито домашно сирене без доказан произход.

В акредитирана лаборатория на Агенцията по безопасност на храните продуктите бяха подробно изследвани.

След редица сложни тестове 3 от пробите дават сериозни отклонения. В две от тях има над 70 % вода. В един от продуктите мазнината е 1% при стандарт 15%. В друг продукт този показател клони към нулата.

В трета проба измамата е още по-голяма. В сиренето са открити 80% немлечни мазнини, което означава, че продуктът не може да носи етикета „сирене“.

От общо 8, три проби са проблемни. За фирмите нарушителки ще има санкции, които обаче са по-скоро символични, отколкото респектиращи.

При първо нарушение глобите са от 2000 до 4000 лева, при повторно – 4000 лв., при следващо нарушение можем да се спре предприятието.

Асоциацията „Активни потребители“ ще публикува на сайта си резултатите от проверката с марките на производителите, когато получи протоколите от БАБХ.

"Чети етикета с Биляна Гавазова" е потребителската рубрика на "Тази сутрин" по bTV, която представя в дълбочина актуални теми за качеството на стоки и услуги, условията на пазара на труда, социални и образователни проблеми. Рубриката се ползва с висока степен на доверие и за кратко време се превърна в запазеното място в българския ефир за защита правата на потребителите.