Изключваме да има партийни лидери в Министерски съвет. Това каза в „Лице в лице“ Тошко Йорданов, зам.-председател на ИТН.

„Не си представяйте Бойко Борисов, като министър-председател. Кирил Петков – също не. Николай Денков – също не, както и Лена Бориславова. Асен Василев в Министерски съвет – също не“, поясни той.

Според него обаче Росен Желязков от ГЕРБ е един добър експерт. Той обаче призна, че не знае дали „той би свършил работа“. Мартин Димитров „също е партийно представена, но е добър експерт“, посочи още Тошко Йорданов.

Зам.-председателят на ИТН призна, че единствената група, с която няма да седнат на масата на преговорите след изборите, е тази на Делян Пеевски. Уточни обаче, че ако получат покана от ГЕРБ, ще отидат на среща с тях.

„Хората се интересуват от това дали ще има правителство, а не дали ИТН ще подкрепи една или друга политическа сила. Нашите избиратели смятат, че трябва да има редовен кабинет и посланието, което ние получаваме е, че ИТН трябва да направи всичко възможно в тази посока“, поясни той.

Според него трябва да се положат усилия за съставянето на правителство, но „то трябва да отговаря на определени морални изисквания и реални икономически цели“. Той е категорично, че преговорите между партиите трябва да се направят публично.

 

„Отговорността, за това как ще подходи към останалите, е на първата политическа сила след изборите. Дали ще подходи тясно партийно – от позицията „аз съм първи и затова вие трябва да ме подкрепяне“, или диалогично – „в криза сме, проблемите са тия и тия, дайте да ги решаваме заедно“. Ако първата политическа сила не се справи, мандатът отива към втория, а ако и тя не се справи, третият мандат отива там, където прецени Румен Радев“, каза още той.

Тошко Йорданов коментира също така, че „Продължаваме промяната“ са реанимирали ГЕРБ и Делян Пеевски.

„Ако не се разберем, пак ще отидем на избори. Но нашият подход е практичен. Да, можем да загърбим някои казани от нас думи, можем да загърбим личната си неприязън“, поясни той.

Зам.-председателят на ИТН посочи още, че партията им разполага с експерти, които са по-добри от тези в останалите партии.

Вижте във видеото какво още каза Тошко Йорданов за бъдещите преговори за правителство след изборите, за компромисите и за очакванията на избирателите.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK