Шокохолиците по целия свят се стремят да се сдобият с едно от най-разпространените сладки изкушения тази година - т.нар. дубайски шоколад. А вие искате ли да опитате десерта, за който всички говорят?
В тази статия ви показваме как може да си го направите сами у дома с помощта на неустоима рецепта от само 6 съставки.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
Хрупкав, сладък и лепкав – с тези три думи може да се опише този невероятно вкусен десерт, но няма да разберете, докато не го опитате сами.
Това е по-лесно, отколкото си мислите, тъй като в интернет се разпространяват много рецепти за направата на този шоколадов бар.
Необходими са ви само шест съставки и няколко часа време, за да пресъздадете това лакомство и да го приготвите у дома си.
Популярният десерт се състои от блокче млечен или черен шоколад, пълнено със смес от масло от шамфъстък и препечено, настъргано фило тесто, известно още като кадаиф.
Често за декоративен завършек върху шоколада се капва разтопен бял шоколад, оцветен със сладкарска боя.
Защо дубайският шоколад става толкова популярен?
Уникалността на този шоколад се дължи на мекия и ядков пълнеж, който допълва сладкия и леко землист шоколад.
Ето защо не след дълго този десерт нашумява, след като през 2023 г. създателката на съдържание в TikTok @mariavehera257 публикува, че яде такова блокче от базирания в Дубай магазин за десерти Fix Dessert Chocolatier.
@mariavehera257 @fixdessertchocolatier WOW, JUST WOW!!! Can’t explain how good these are! When a chocolate, a dessert and a piece of art meet this is what you get! "Can't Get Knafeh of it," "Mind Your Own Busicoff," and "Crazy Over Caramel." Order on Instagram Chatfood or Deliveroo and let me know what’s your FIX? Instagram : fixdessertchocolatier #asmr #foodsounds #dubai #dubaidessert оригинальный звук - mariavehera257
Оттогава насам много сладкарници и заведения създадоха свои версии на дубайския шоколадов бар, така че клиентите навсякъде да могат да му се насладят.
Ето и рецептата за домашно приготвен дубайски шоколад:
- 2 с.л. несолено масло;
- 230 грама кадаиф, натрошен или нарязан на едро;
- 2 млечни шоколадови блокчета (85-110 грама) – натрошен на едро;
- 2 блокчета черен шоколад (85-110 грама) – натрошен на едро;
- ½ чаша масло от шамфъстък;
- ¼ чаша тахан (сусамова паста).
Ще ви е необходима форма за шоколад, за да създадете характерната правоъгълна форма на блокчето. Ако имате желание и има откъде, можете да намерите тесто за кадаиф или да си поръчате онлайн и да си го направите сами. По-лесният вариант е да си купите готов суров кадаиф от магазина.
Инструкции:
- Разтопете маслото в голям тиган на средна температура. Добавете кадаифа и гответе, докато стане златистокафяв и хрупкав. Наблюдавайте го, за да не изгори. Свалете от огъня и оставете настрана да изстине.
- В голяма купа за микровълнова печка добавете целия натрошен шоколад. Разтопете го в микровълнова фурна за 2 минути, като спирате, за да разбърквате. Шоколадът е готов, когато се разтопи напълно и стане гладък.
- Във форма за шоколад изсипете тънък слой от разтопения шоколад във всяко гнездо. Уверете се, че има достатъчно във всеки слот. Преди това можете да декорирате формите със сладкарска боя по желание. Поставете в хладилника, за да стегне за 10 минути.
- В голяма купа добавете кадаифа, маслото от шам фъстък и тахана. Разбъркайте добре, за да се смесят равномерно.
- Извадете шоколадовата форма от хладилника. Изсипете дебел слой от сместа с кадаиф във всяко гнездо, като ги запълните догоре. Използвайте лъжица, за да сплескате сместа надолу.
- Изсипете останалия разтопен шоколад върху сместа с кадаиф, след което разнесете, за да се покрие равномерно. Поставете формите обратно в хладилника за 30 минути до един час. По желание може да добавите сладкарска боя за декорация.
- Извадете шоколадовите блокчета от формите. Съхранявайте в хладилник. Насладете се!
От тази рецепта излизат приблизително три блокчета дубайски шоколад.
Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте btvnovinite.bg във VIBER
Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM
Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK