Скандалът „Апартамент гейт” се задържа, а реакцията в случая с Цветан Цветанов беше изключително мудна. Това коментира в предаването „Лице в лице” по bTV  социологът доц. Петър Чолаков.

„Една седмица по-късно най-накрая с излишна драматургия се стигна до това Цветанов да подаде една третична оставка. Пусна една от дините, с които бяга под мишница, свързана с парламентарните му функции”, отбеляза Чолаков.

Според него ще се появи въпросът дали Цветанов няма да запази в пълна степен влиянието си в парламента. „Да не се окаже, че д-р Дариткова ще бъде продължение на дългата ръка на Цветанов”, отбеляза той.

Социологът изтъкна, че Цветанов запазва ключова позиция не само като зам.-председател на ГЕРБ, но и ще продължи да прави изборите за ГЕРБ.

„Всеки ден се появява нова информация, този скандал не се затваря за ГЕРБ”, коментира доц. Чолаков, който прогнозира, че вероятно ще има спад в подкрепата за ГЕРБ, а в скандала ще излязат нови имена. По думите му е възможно да видим моментен спад и от там нататък ГЕРБ да се възстановят.

При всички партии ще излязат някакви апартаменти, заяви социологът проф. Михаил Мирчев.

„Това е български патент, сигурно половината хора, които си купуват апартаменти, правят някакви гимнастики, за да ги купят не на официалната цена, за да спестяват данъци. Проблемът е, че висши политици това не трябва да го правят, особено когато става дума за апартамент за 2,6 милиона. Само ДДС-то е от порядъка на 200-300 хиляди лева загуба за държавата”, посочи той.

Във връзка с „Апартамент гейт” Мирчев изтъкна, че ключовите лица от контролиращите органи, които трябва да разследват, се оказват в същата ситуация. „Пламен Георгиев, който трябва да разследва тази хубавичка сграда в кв. „Изток”, се оказа, че преди няколко години си е купил апартамент на по-ниска цена от данъчната основа. Това си е всъщност престъпление пар екселанс”, отбеляза Мирчев.

В разговора беше коментирано и явяването на ГЕРБ заедно със СДС на евроизборите.

Според доц. Петър Чолаков СДС няма какво да добави към ГЕРБ, тъй като СДС се е превърнал в „електорално джудже”. По думите на социолога смисълът е да се създаде интрига сред традиционната десница, а Бойко Борисов прилага принципа „Разделяй и владей”. „Виждаме нова патеричка  на ГЕРБ, която се задава покрай новата формация на Петър Москов”, каза още Чолаков.

  • Шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев подаде оставка
  • Антикорупционната комисия прекрати проверка за Мария Габриел
  • Шефът на строителния контрол в София подаде оставка заради терасите на Пламен Георгиев
  • Антикорупционната комисия реши за апартаментите на властта: Няма нарушения
  • Александър Манолев обжалва паричната си гаранция от 100 000 лв.
  • Европейската комисия отказа коментар по случая с българските къщи за гости
  • Прокуратурата: Къщата за гости на Манолев - без нито един истински документ за 6 години
  • Александър Манолев вече е обвиняем, наложиха му 100 000 лв. гаранция
  • „Апартамент гейт” стигна и до страниците на „Файненшъл Таймс”
  • Елена Йончева: Защо трябва да се прави кампанийна проверка на къщи за гости