Партия ГЕРБ понесе тежък удар, обяви лидерът ѝ Бойко Борисов по повод оттеглянето на Цветан Цветанов от парламента.

Снимка: БГНЕС

Тази сутрин Цветанов депозира оставката си в деловодството на Народното събрание. Новият лидер на парламентарната група на ГЕРБ е Даниела Дариткова. Борисов няколко пъти подчерта, че скандалът с апартаментите е направил лошо впечатление и е отвратил хората.

Снимка: Ладислав Цветков

Премиерът обяви, че ситуацията не изглежда добре, но по-тежки санкции не може да си представи. „Ние в ГЕРБ понесохме изключително тежък удар. Ако мислите, че на партията и на групата ни е хубаво или това е малко....само да слушаме за този гейт, където се видя, че и кумове, и сватове, и какво ли не вече в него... отвратихме народа”, каза Борисов.

Той подчерта, че има доверие на Цветанов, но не даде отговор откъде идва атаката. Премиерът и лидер на ГЕРБ съобщи, че на мястото на Цветанов сяда д-р Даниела Дариткова. 

„Колегите ми подариха едни маратонки и казаха, че в момента със свободата, която имам, е добре да продължа да бягам в този дълъг политически маратон”, каза Цветанов. „Никога няма да мога да бъде Цветанов в парламентарната група”, призна пък Дариткова. 

Снимка: БГНЕС

Партньорите на ГЕРБ от „Обединени патриоти” приеха смяната без напрежение.

„Предвиждах такива размествания и не виждам нищо драматично в това”, заяви лидерът на „Атака” Волен Сидеров. 

„Бих пожелал всичко най-добро на г-жа Дариткова, цветя и  рози по пътя ѝ прашен, и карамфили за нашата любов”, каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Другите партии обявиха, че не виждат проблем – нито в оттеглянето на Цветанов, нито в избирането на Дариткова.

„Това е въпрос на лична воля, ако г-н Цветанов е подал оставка, ние сме либерали”, подчерта лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Г-жа Дариткова е от най-старите и високопоставени кадри в ГЕРБ, това си е техен политически избор и ние няма защо да го коментираме”, отбеляза председателят на „Воля” Веселин Марешки.

А БСП обявиха, че оставката на Цветанов е формална и е политически фалш, а Дариткова е негов верен човек.

„Ние от БСП настояваме този порочен кръг да приключи. Искаме предсрочни избори”, заяви Крум Зарков от левицата. Затова утре БСП отново няма да влезе в залата за гласуването на рокадата в ГЕРБ.