Даниела Дариткова е новият председател на парламентарната група на ГЕРБ, след като вчера Цветан Цветанов подаде оставка. Новината съобщи премиерът Бойко Борисов.

Все още не е ясно кой ще заеме неговото място в комисиите в Народното Събрание.

Снимка: Ладислав Цветков

Министър-председателят допълни, че до края на деня ще бъде ясно кой ще бъде новият министър на правосъдието, след като Цецка Цачева освободи поста заради скандала с евтините апартаменти. Борисов заяви, че основната задача на новия ресорен министър ще бъде до юни месец за България да падне мониторинговият механизъм.

„Д-р Дариткова е човек с качества и може да контролира групата, в добрия смисъл. До края деня ще бъде ясно кой ще замести г-жа Цачева, искаме да направим всички проверки преди да обявим име. Напуснаха се много важни и ключови постове”, каза премиерът.

Бойко Борисов определи „Апартамент гейт” като тежък удар за ГЕРБ. Той подчерта няколко пъти, че скандалът е направил лошо впечатлени и е отвратил хората. Министър-председателят допълни, че свързаните със скандала са понесли необходимите санкции и каза още, че новината за „приятелски огън” срещу Цветанов е фалшива.

„Видяхте, че последваха тежки наказания, тежки решения, защото се напуснаха много важни, ключови постове. Цветанов беше освен председател на ПГ на ГЕРБ, председател на комисия, депутат”, каза Борисов.

„Много бих искал да видя нотариалните актове на всички съседи в тази сграда, защото като говорят 2000-5000 евро кв. м, едно е да обявиш такава цена, друго е да купиш на такава цена. От първия момент ви казах, че тъй като не изглежда добре, казах, че е законно, защото така сами обяснили колегите, но по-тежки санкции от тези, аз не мога да си представя да направя”, коментира Борисов.

Относно защо Цветан Цветанов остава в структурите на партията, министър-председателят отговори: „Структурите си го искат и определят Цветанов като един от най-важните за нея хора”. Борисов допълни, че има доверие на Цветанов.

На въпрос защо депутатът Вежди Рашидов, който също е замесен в имотния скандал, не подаде оставка, Борисов отговори, че Рашидов има бизнес за търговия с апартаменти.

Снимка: Ладислав Цветков

„Всеки трябва да си гледа неговата къщичка, всички ги обичам, но когато има такъв скандал трябва да се понесе отговорност и ние я понесохме на всички нива. Факт е, че остана неприятно впечатление в обществото, каква е причината и откъде е дошло – няма значение. Това са тежки решения, но те показват как трябва да се действа. Има грешка има и прошка”, посочи Борисов.

Ръководството на ГЕРБ не отговори на въпросите откъде идва атаката.