Страховете от случващото се в Китай и другите европейски държави във връзка с коронавируса са пресилени и създават този организиран хаос, който наблюдаваме в момента. Това каза в предаването „Лице в лице“ Хасан Адемов, председател на социалната комисия в парламента и бивш социален министър.

„Коронавирусът не е в групата на т.нар. особено опасни инфекции, към които спадат антракс, чума и холера. Тази инфекция дори е съпоставима с обикновените грипни инфекции, които всеки сезон наблюдаваме в България. Смъртността от коронавируса е минимална - около 5%, според епидемиолозите“, каза Адемов.

По думите му не се задава масова епидемия и затова паниката и презапасяването с хранителни продукти са неоснователни.

„Трябва да се подготвим, да запазим спокойствие, за да посрещнем предизвикателствата. Убеден съм, че нашата здравна система може да се справи с проблема“, на мнение е той.

На този етап въпросът, който вълнува общопрактикуващите лекари, е да се определи кръгът на лицата, които са били в рискови страни и подлежат на карантиниране.

„Антикризисният щаб трябва да го определи скоро, за да може хората да са спокойни и да няма паника“, каза Адемов.

Според него само тези, които са по-податливи на такъв тип инфекции, трябва да бъдат поставени под карантина вкъщи. А именно хората с хронични заболявания или такива, които са преживели онкологични заболявания.

„Тези, които имат оплаквания, задължително се хоспитализират. Всички останали, които нямат оплаквания, няма как да бъдат задължително карантинирани, още повече, че една голяма част от тях няма да бъдат заразени или заразоносители“, каза още Адемов.

„Около 34 самолета всяка седмица пристигат от Италия. Ако сметнем колко души пътуват с тези полети, е абсурдно всички да бъдат карантинирани“, смята бившият социален министър.

  • Третата доза ваксина срещу COVID-19: В пунктовете не я поставят, чакат заповед на МЗ
  • Стоичков за COVID вълната у нас: На това дередже сме, защото не се ваксинираме
  • Отново висок брой новозаразени и починали от COVID-19
  • Навсякъде ли у нас е в ход поставянето на трета COVID доза?
  • Вижте къде ще има изнесени ваксинационни пунктове през почивните дни
  • 6% от починалите от COVID-19 за последните 24 ч. са ваксинирани
  • Алибегов: Проверяващите, които идват на инспекция, не са ваксинирани
  • Д-р Георги Миндов: Едва 10% от COVID пациентите в реанимация оцеляват
  • Почти 100 души са починали от COVID-19 за последните 24 часа
  • COVID-19 в Център за настаняване от семеен тип в Стара Загора