Всички проби, изследвани за новия коронавирус до момента, са отрицателни. В Националната референтна лаборатория са изследвани 17 проби на лежащо болни граждани, настанени в лечебни заведения в Бургас, Плевен, Стара Загора, Шумен, Варна, Хасково, София и Русе.

Отрицателни са и всички 19 проби, изследвани във Военномедицинска академия.

В същото време се увеличава броят на хората под карантина в болници в цялата страна със съмнения за корнавирус. В девет области в страната под наблюдение в болница са общо 40 души. Най-много – 14, са във Военномедицинска академия в София. 

В Хасково 10 души, които са се върнали от Италия, са под домашна карантина за 14 дни. В Кърджали осемте ученици и двамата преподаватели, които бяха на обучение по програма „Еразъм“ в Северна Италия, също са поставени под домашна карантина.

13-годишно момиче от Ботевград беше откарано превантивно в Инфекциозната болница в София. Бащата на детето наскоро е бил в Италия. По-рано през деня момичето вдигнало температура от 39 градуса, обясниха за bTV от Спешна помощ. Детето е откарано в инфекционата болница в София. Засега няма характерният за коронавирус симптом – задух. Бащата работил като шофьор в Италия и се прибрал у нас за уикенда.

Екипажът на кораб, пристигнал от Северна Италия на нефтеното пристанище в Бургас, е поставен под карантина, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в града. На борда на плавателния съд има около 25 филипинци.

Корабът е тръгнал от Венеция на 21 февруари и е акостирал в бургаското пристанище. Измерена е температурата на целия екипаж. Никой не е показал симптоми на заболяване.

Пробите на тримата пациенти, настанени в Инфекциозното отделение в Бургас, които бяха изследвани за новия коронавирус, са отрицателни. Всички те са прегледани от личните лекари и нямат симптоми на вируса. Четири от децата живеят в Център за настаняване от семеен тип, където временно са изолирани от останалите.

Внасянето на заразата на територията на България е неизбежно, категорични са експертите от кризисния щаб.

„Няма в историята случай някой да е спрял разпространението на въздушно-капкова инфекция с мерки за контрол. Съсредоточаването трябва да бъде върху възможностите за приемането и лекуване на тези болни, за да намалим щетите и загубите“, обясни Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Една от причините е големият поток от Италия - седмично само полетите от там са 34. На Терминал 1 на Летище София, където кацат основно, са предприети специални мерки.

„Въпреки че има термокамери и на двата терминала, нашите екипи използват и безконтактни термометри, за да стават нещата по-бързо и по-точно. Направихме организация на Терминал 1 полетите от Италия да кацат на различен коридор от общия с оглед да няма смесване на потоците“, поясни Кунчев.

Междувременно броят на поставените под карантина - домашна или болнична, продължава да расте. Във Военномедицинска академия, където хоспитализираните са най-много, в момента има и четирима чужденци - японец, португалец, италианец и египтянин.

Останалите са българи, които са били свързани с рискови дестинации - най-вече Италия. Те са със зачервено гърло, а някои от тях имат и пневмония.

В случай, че у нас бъде установен заразен, лечението ще се извършва в болницата, в която той се намира. Ако заразеният е в извън София, той няма да бъде транспортиран до Военномедицинската академия или Инфекциозна болница.

 • Заместник-директорът на ВМА: Наистина всичко ще бъде наред
 • Коментар на водещия: Битка с времето
 • Белоградчишката болница остана без лекари в кризата
 • 9 служители на реда са дали положителни проби за коронавирус
 • Иван и Андрей: Концертът #ПомогниОтВкъщи е начин да подкрепим най-засегнатите от кризата
 • Д-р Ненков: Как се справя ген. Мутафчийски е видно от броя на починалите от COVID-19
 • Корнелия Нинова: Управляващите действат на принципа „проба – грешка“
 • 522 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас
 • Полицейска блокада в квартал „Луковица“ в Пещера
 • Правната комисия гледа на второ четене удължаването на извънредното положение
 • България няма да дерогира Конвенцията за защита на правата на човека засега
 • Предпазват ли ни текстилните маски от коронавируса?
 • Лекар с COVID-19: Когато се заразих, нямаше достатъчно защитни средства за медиците
 • 31-годишен българин е починал от коронавирус в Лондон
 • Първи случай на COVID-19 във Враца, общо заразените у нас са 498
 • Служител на „УниКредит Кънсюмер Файненсинг“ в столицата е с коронавирус
 • Католическите и арменската църкви в Бургас ще са затворени за Великден
 • Разделени от пандемията: Момиченце изненада дядо си и прабаба си в Бургас
 • Болницата в Айтос няма условия да разделя болните с COVID-19 от останалите
 • „Гугъл“ показаха с данни как животът у нас замира по време на пандемията

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 531 28 20 37
Света 1 256 358 54 905 68 229 259 544
Заразени* Нови Починали
България 531 28 20
Света 1 256 358 54 905 68 229
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer