Вносът на новия коронавирус COVID-19 е неминуем, заяви главният държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг на Националния оперативен щаб във ВМА.

Това е ясно на всеки, работещ в тази област, тук говорим за въздушно-капкова инфекция, посочи доц. Кунчев.

„Оттук нататък съсредоточаването трябва да бъде върху възможностите за приемане и лекуване на тези болни, за да намалим щетите. Почти във всички балкански страни има установени случаи. В историята на медицината няма страна, която да е спряла разпространението на въздушно-капкова инфекция с каквито и да е мерки за контрол. По-важното е да има къде да бъдат приемани тези хора и да има адекватно лечение“, отбеляза главният държавен санитарен инспектор.

По отношение на недостига на предпазни маски, главният държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев поясни, че общопрактикуващите лекари в България са 4500.

„Разбирам затрудненията им, защото не само в България, но и в целия свят има недостиг на лични предпазни средства. Количествата, които ние сме осигурили са основно да покрием нуждите на екипите, работещи по летища и по граници, екипите на Спешна помощ, инфекциозните отделения, които ще работят с такива пациенти и колегите от „Гранична полиция”. Разбира се, там където е наложително, ние можем да отделим определен ресурс”, добави още доц. Кунчев.

Снимка: БГНЕС

Той поясни и че на Терминал 1 на Летище София, където кацат повечето полети от Италия, е създадена нова организация. Всички пристигащи оттам ще преминават поотделен коридор, различен от общия, за да няма смесване на потоците. Освен това, за да се улесни обработката, въпреки че и на двата терминала има термокамери, екипите използват и мобилни термометри.

По отношение на анкетните карти, които се попълват, те ще бъдат предоставени на екипите и могат да бъдат попълвани по време на полет и давани на стюардесите.

Днес ще тестваме система за онлайн попълване, така че да могат да ги попълнят дори преди да тръгнат към летището. Оттам нататък тази информация се подава на съответната здравна инспекция по местоживеене, за да можем да я предоставим и на личните лекари и по някакъв начин да проконтролираме тази 14-дневна карантина. Сами разбирате, че тук става дума за огромен брой хора, поясни доц. Кунчев.