Шокираща спекула с цените на маските за предпазване от грип. Те са поскъпнали десеторно в последните дни. Липсват и антибактериални гелове в аптеките.

Кутия с 50 маски за еднократна употреба до преди няколко дни струваше 5 лева. Днес достига рекордните 100 лева. Обявите са в интернет.

Екипът ни проверява каква е ситуацията в аптеките.  От 5 аптеки в София само в 1 откриваме маски. Цената за един брой е 2 лева. Преди е струвала 20 стотинки. „Явно търсенето определя цената”, споделя фармацевтът. Това означава, че скокът е десет пъти.

От доставчиците на медицински изделия заявиха, че през следващия месец няма да има консумативи. Проблемът бил в цяла Европа.

„Като цяло е неприемливо някой да спекулира с цените, но вие знаете пазарът е свободен Наистина е излишна истерия, защото в момента някои са решили, че е необходимо да купят всички количества, които намерят“, заяви Антон Вълев.

Маските се изкупуват от големи фирми или прекупвачи, според фармацевтите.

Освен маските, другият голям проблем в аптеките е липсата на антибактериален гел. Все по-рядко можете да откриете такъв.

На места липсват и някои лекарства против грип. От доставчиците на медицински изделия заявиха за bTV, че през следващия месец няма да има големи доставки на консумативи. Проблемът бил в цяла Европа.