Правителственият самолет по разпореждане на премиера Бойко Борисов, прибра късно снощи от Милано групата от 20 деца и 4 учители, блокирани заради кризата с коронавируса. Правителствената машина се приземи във Варна, защото децата са от Каварна.

Вместо стюардеси, на борда пътуваха медици от Военномедицинската академия от София. 

Учениците и четиримата им преподаватели се прибраха тази нощ в България от района на Милано. Те бяха транспортирани с правителствения самолет по разпореждане на премиера Бойко Борисов, заради ситуацията с новия коронавирус в Италия.

Групата кацна на летище Варна около 3 ч. Учениците и техните преподаватели вече са по домовете си.

Завръщането им премина при засилени мерки за сигурност. Автобус ги очакваше на пистата и след това с полицейски ескорт се отправиха към родния си град. Заминали са в събота, като по план е трябвало да останат там две седмици, но престоят им беше прекратен. Те са от земеделската гимназия и са заминали за Италия по програмата „Еразъм +“.

 „В една ферма бяха на 8 километра от Милано, Сан Джузепе Миланезе мисля че се казва градчето. Казаха, че нямат никаква връзка с другите хора. Вътре във фермата са били всички плюс четирима местни и контакти общо взето нямат с другите хора наоколо“, обясни Жоро Тошков, началник на РУО – Добрич. 

„По огледа на специалистите няма деца със симптоми или данни за заболяване. Бяха в едно добро настроение, видно не бяха притеснени. Видяхте, че буквално за минути мина граничния контрол, огледа на медицинските лица“, посочи и кметът на Варна – Иван Портних. 

Въпреки че са в добро здраве, препоръката на властите е да си останат в къщи през следващите две седмици.