Новият коронавирус продължава да се разпространява близо до нас. На Балканите- Румъния съобщи за първи случай. По два нови положителни теста има в Гърция и в Хърватия. В Северна Македония засега е само един.

Снимка: btvnovinite.bg

Регистрирани случаи има вече в 18 държави на Стария континент. Най-критична остава ситуацията в Италия.

Снимка: btvnovinite.bg

Мъж от южния район на Горж в Румъния бе приет в болница под наблюдение, след като даде положителен тест за COVID-19. Засега той не показва симптоми на болестта, но е бил в контакт с 71-годишен италианец, който е посетил северната ни съседка преди седмица, а след завръщането си в Римини спешно постъпва в болница.

„Той е в добро състояние, той все още не показва тревожни симптоми, нe трябва да се тревожим“, съобщи здравният министър на Румъния Виктор Костаче.

Снимка: btvnovinite.bg

Гърция потвърди за още две положителни проби за новия коронавирус - детето на заразената жена в Солун и един нов случай в Атина, където със заразата е диагностицирана жена, пътувала също до Италия.

Снимка: btvnovinite.bg

„Като предпазна мярка препоръчваме затваряне на 105-о училище в Солун за следващите 14 дни. Третият случай също е на гръцки гражданин, който е бил в Италия“, съобщава Сотирис Циодрас от министерство на здравеопазването.

Властите съобщиха, че ще бъде отменен карнавалният парад в крайбрежния град Патра, планиран за 1 март.

Потвърдените случаи на новия коронавирус в Хърватия също станаха три, съобщи хърватската държавна телевизия, като се позовава на службата за гражданска защита. Третият установен носител на вируса в страната е бил на пътуване в Италия и е настанен в болница в Риека.

В Скопие изследват спътниците от микробуса, с който в страната пристигна младата жена с първата положителна проба за COVID-19. Властите смятат, че инкубационният период при нея е преминал.

„Тя е била в Италия цял месец, на гости на роднини. От две седмици е болна. Получила е частично лечение в Италия, но там не е изследвана за коронавирус“, обяснява Венко Филипче, здравен министър на Северна Македония

Австрия съобщи и за първи случай във Виена. Все още не е ясно как се заразил 72-годишният пациент, който не е бил нито в Италия, нито в Китай. 

Най-висок остава броя на регистрираните случаи в Италия. Улиците на Милано опустяха. А губернаторът на Ломбардия Алития Фонтана постави маска и е под карантина, след като се разболя служител в екипа му.

„Ако ме видите така, не се плашете. Аз все още съм си същия, но съм готов да предпазя от възможна инфекция всеки, който се налага да има контакт с мен“, заяви Фонтана пред журналисти.

Гостите на хотела в Тенерифе, сред които е и българско семейство, остават под карантина.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!