Брекзит наближава последния си завой. Спирката е 29 март. След поредния вот в парламента, датата не беше отложена и дните за финални договорки са преброени. Страховете са безброй. 

Снимка: bTV

Наричат лондонския квартал „Уолтъмстоу” „малката България”. На главната улица има български ресторанти, магазини, кафенета, баничарница и фризьорски салон. Всички с български служители и български стоки.

Снимка: btvnovinite.bg

От всеки ъгъл на тази улица се чува българска реч. Думата брекзит обаче рядко присъства в разговорите. Според Стоян Христов най-лошият сценарий е да се приберат в България, повечето нашенци тук не са притеснени от предстоящите събития.

Снимка: btvnovinite.bg

Надолу по улицата е книжарницата на Елина Стоянова, включена в кампанията на лондонския кмет Садик Хан за гостоприемството на британската столица след брекзит. Елина създава книжарницата преди две години и половина. 70% от клиентите ѝ са българи. 

„Промяната, доколкото би могла да попречи на моя малък бизнес, е транспортирането на книги. Ако транспортните фирми имат проблеми, трябва да плащат по-големи такси, това би рефлектирало и на мен” сподели Елина Стоянова, собственик на книжарница.

Снимка: btvnovinite.bg

На отсрещния ъгъл Радка и Веселин Маринови приготвят български сладкиши. Съпрузите сладкари правят торти от 16 години. Местят се в Лондон през 2008 г. Отварят сладкарницата преди година и половина.

Снимка: btvnovinite.bg

Неочаквано, за осъществяването на мечтата им помага англичанин, бивш работодател на Радка. Според тях британското правителство ще си върне доверието на хората с втори референдум за брекзит.

 

Граждани на Европа 

Какви права ще имат гражданите – докато няма одобрено споразумение между Великобритания и ЕС, много въпроси остават без отговор. Затова някои британци отсега имат спасителен план, като Ричард Паскоу, който иска да се премести в БългарияРоден е в Югозападна Англия, но твърдо е решил – ако има брекзит, ще емигрира в околностите на Варна, където вече е обиколил няколко села.

Снимка: btvnovinite.bg

„Любимото ми място е Септемврийци. Ходих и в Сенокос и там имаше много хубава къща, но ѝ трябва много основен ремонт. Искам хубаво време, добър климат, искам къща на Черно море. Живял съм 30 години в Германия. Има някакво правило, че ако си бил там, да кажем, 10 години, може да минеш тест за гражданство. Трябва да разбера как да взема европейско гражданство, ако Великобритания излезе от ЕС. И после да дойда в България”, каза Ричард Паскоу.

Снимка: btvnovinite.bg

Ричард работи от 30 години в строителната индустрия. Внася материали от Германия във Великобритания. Очаква брекзит да убие бизнеса му.

„Страхувам се, че ще трябва да започна нещо ново в България. Вероятно ще си взема достатъчно голяма къща, за да давам стаи под наем за моите приятели от Германия, Швеция и Англия, ако на англичаните все още им е позволено да пътуват”, допълни Паскоу.

Снимка: btvnovinite.bg

За да е сигурен, че той и децата му ще могат да пътуват и след брекзит, Робин Лустиг взема друго крайно решение. Той е британски евреин, чиито родители бягат от нацистка Германия във Великобритания преди той да се роди. 80 години по-късно се връща към корените си, заедно с цялото си семейство. 

„Когато Великобритания гласува да излезе от ЕС, аз го приех много лично, защото се чувствам европеец. Не германец, а европеец. Живял съм в много различни европейски страни като журналист – във Франция, Испания, Италия. Ако Великобритания напусне ЕС, искам по някакъв начин да запазя това. Германия има закон, който позволява на всички потомци на хора, изгубили немското си гражданство по време на нацизма, да кандидатстват за такова. Попитах децата си искат ли да го направим. Те казаха – да, те също като мен се чувстват европейци. Приятелката на сина ми е италианка. И така – аз, брат ми и двете ми деца кандидатствахме за германско гражданство”, посочи Робин Лустиг, журналист.

Снимка: btvnovinite.bg

С репортажите си за BBC и агенция „Ройтерс” Робин става един от най-известните журналисти на Острова. Няма намерение да използва германския си паспорт, но иска посланието му да бъде чуто.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е моят начин да кажа на нашия премиер Тереза Мей, която преди няколко години заяви: Ако вярвате, че сте гражданин на света, вие сте гражданин на нищото. Аз не съм съгласен! Изобщо! И искам да ѝ кажа – аз съм гражданин на Европа! А също и горд гражданин на Великобритания”, каза още журналитът. 

 

Европа vs. Великобритания 

В британския парламент драмата брекзит продължава. С основна точка – ирландската граница и търговията през нея, когато след развода се превърне в разделителна линия между ЕС и Великобритания.

Баронеса Уеткрофт не получава заплата, работното ѝ облекло е роба, обшита с хермелин. Издигната е в ранг от Кралицата. Принадлежи към най-елитния клуб – Камарата на лордовете или горната камара на парламента. Въпреки че е от управляващата партия, не подкрепя плана на правителството и още преди две години иска отлагане на брекзит и втори рефрендум.

Снимка: btvnovinite.bg

„Премиерът ще се върне тук, но едва ли ще има нещо ново за казване. Мисля, че ако няма никакви промени, парламентът отново ще отхвърли сделката ѝ и пазарлъците ще продължат”, коментира баронеса Уеткрофт.

Не само депутатите, но и британското общество е по-разделено отвсякога. Попитахме една от знаковите фигури в протеста срещу брекзит, нарекла себе си Супергърл Европейски съюз, каква развръзка очаква. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Искам брекзит да спре. Това е бедствие за нашата страна. Не работи. И искам да спре”, заяви младото момиче.

Още с първите ѝ думи към нас започна да се присъединява група от протестиращи в подкрепа на брекзит. Които прекъснаха интервюто... с песен. При опита ни да продължим интервюто групата облечена в жълти жилетки запя нова песен.

Снимка: btvnovinite.bg

„Надявам се, че депутатите ще проявят разум и ще ни дадат право отново да гласуваме за брекзит, защото по-голяма част от хората в Европейския съюз не са като тях. Те виждат какво е брекзит – пълна бъркотия и ще гласуват да го спрат”, допълни момичето. 

Дадохме думата и на другата страна в спора.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние просто искаме да сме вън. Искаме да сме вън! Искаме си страната обратно. Не искаме да сме обвързани с Европа повече”, заяви един от протестиращите, подкрепящ излизането на страната от ЕС.

Кой ще загуби и кой ще спечели – развръзката в парламента отново предстои. И шоуто брекзит продължава – вътре с бурни политически страсти и неяснота, навън – с ирландски танц.

„Спирка BREXIT” е част от журналистическата поредица на bTV Новините „Промяната Европа“, посветена на предстоящия евровот и предизвикателствата, пред които се изправят България и страните-членки на променящия се Европейски съюз. Проектът е израз на стремежа на редакцията с най-високо доверие в България да даде на зрителите на bTV пълна и обективна картина за процесите, които определят посоката и качеството на живота на хората и се реализира в ефира на новините и актуалните предавания на bTV и bTV Radio, както и в специална секция на btvnovinite.bg: https://btvnovinite.bg/PromyanataEvropa