Как да постъпят българите, които искат да се установят във Великобритания при варианта "брекзит без сделка"?

Георги Минчев работи на Острова, но не живее постоянно там. Ще се върне до края на месеца, за да си намери работа, преди изтичането на срока, в който Великобритания трябва да напусне Европейския съюз.

„Преди 29 март няма да имам усложнения, защото аз предполагам, че имам история там и това ще ми е един вид плюс. За хората, които заминават след 29 март, ще бъде малко по-трудно, защото се говори, че ще има виза и примерно шансът да си намериш работа е много по-труден”, каза кандидат-работникът Георги Минчев.

В предаването „Тази сутрин” британският посланик у нас разясни процедурата, по която емигрантите могат да узаконят статута си.

„След 29 март може да продължите да бъдете във Великобритания, ако вече сте там. Ако искате да отидете там, ще имате право на престой от три месеца, ако искате да работите и да заведете семейството си, трябва да подадете молба за това. Всеки случай ще се решава отделно през преходния период до 2021 г.”, заяви посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс.

Българското посолство в Лондон и Българският център за социална интеграция и култура организират информационна кампания за новите условия.

„Съветвам нашите сънародници да побързат да подадат документи сега, преди излизането на Великобритания, защото виждате, че система се променя, таксите бяха едни, сега ги няма, условията се промениха, много е динамично”, обясни Нишан Джингозян, председател на Българския център за социална интеграция и култура.

По последни данни на Острова живеят между 200 и 250 000 българи с различен статут на пребиваване.