Брекзит няма да бъде отлаган – това решиха британските депутати, които гласуваха тази вечер серия от поправки на споразумението на Тереза Мей.

С 327 гласа „против” и само 39 гласа „за” те отхвърлиха предложението за отлагане на брекзит и датата за напускане на общността остава 29 март.

Снимка: Reuters

Целта на тази поправка, внесена от опозицията, беше да се предотврати излизането на страната от ЕС без сделка. Тереза Мей призова за положителен вот за друго предложение – да се търси алтернативно споразумение за ирландската граница. То обаче беше прието и народните представители дадоха мандат на британския премиер да се върне в Брюксел.

Снимка: Reuters

Мей ще преговаря с европейските лидери и ще се опита да промени позицията на ЕС, че сделката е затворена. Това мнение потвърди днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Снимка: Reuters

Беше гласувана и поправката, която отхвърля брекзит без сделка, но тя няма задължаващ характер. Британските депутати отхвърлиха предложението излизането от ЕС да се отложи, ако няма сделка до края на февруари.