Единственият човек, който е искал да придобие бизнеса ни, се казва Пеевски, но човекът, който е организирал всичко, е Бойко Борисов. Това заяви в интервю за Мария Цънцарова бизнесменът Пламен Бобоков.

„Човекът, който е организирал цялата интрига, този, който всички познават като прекрасен актьор в последните 10 години управление, той е поне за 10 „Оскара” за главна мъжка роля, този човек е Борисов. Всички знаят. Той сега се опитва да се изживява като режисьор.(...)

Мисля, че Пеевски само се е опитвал да се възползва, той е такъв, той хваща момента. Видял е, че Борисов е тръгнал нещо да прави срещу нас и е решил в последния момент да се възползва“, каза Пламен Бобоков.

На въпроса как Пеевски иска да вземе бизнеса им, Атанас Бобоков отговори:

„Много просто. Блокира банковото финансиране. Когато избухне в медиите тази бомба: „Братя Бобокови – организирана престъпна група, „Монбат”, „Приста Ойл”…”. 

Попитан откъде има информация, че Пеевски иска да им вземе бизнеса, Пламен Бобоков отвърна:

„Имаме си канали. Аз нали ви казах, в тази държава всичко се знае. Не можеш в тази 7-милионна държава, вече под 7 милиона, да скриеш нищо. Някой път по-рано, някой път по-късно се разбира всичко. Няма как да се скрие, и Борисов не може да се скрие.

Според мен Борисов е страдащ от някакво болезнено чувство за страх, той е много страхлив човек, изпитва страх и ужас от това, че е възможно всичко, което е причинил на хората, да му се върне“.

На въпроса каква е ролята му в това техният бизнес да бъде придобит от Пеевски, Пламен Бобоков допълни:

„Никаква. Аз смятам, че той си е въобразил… вижте накъде върви цялата медийна машина около него, всичките тези внушения – че ние сме приятели с Васил Божков, Васил Божков искал да сваля правителството, там е Бобоков, там са Бобокови. Значи Бобокови, опа, Радев излезе, значи тук всичко е ръководено от Радев, някакви глупости за КГБ, пълни простотии.

Мисля, че Пеевски само се е опитвал да се възползва, той е такъв, той хваща момента. Той е видял, че Борисов е тръгнал нещо да прави срещу нас и е решил в последния момент да се възползва.

Аз не мога да вляза в главата на този човек (бел. р. Бойко Борисов). Както казах – там е патология, там трябва да се намесят хора, специалисти, експерти“, каза още Пламен Бобоков.

За телефонния номер на президента Румен Радев

Пламен Бобоков отрече да е имал телефона на президента в устройствата, които са иззети от него:

„Категорично аз в тези електронни устройства, които са иззети, не съм имал телефона на президента. Те показват съобщение, което най-вероятно е засечено от друг телефон, но не от моя. Пращал съм, но от друг телефон, който те нямат. Излиза, че те най-вероятно са подслушвали президента.(…)

Имал съм комуникация с президента – аз съм ги писал и няма нищо обидно или укоримо, но от друг телефон.

Познавам се от 2 или 3 години с президента, от посещението в Армения. Така съм преценил, да мина на „ти”, обсъждали сме някакви въпроси, винаги във формална обстановка. Подкрепил ме е морално, това, че някой те насърчава да каже – Добре, отивайте, работете".

Пропускате нещо много важно, че прокуратурата е снела това съобщение от апарата на президента, не от моя апарат, допълни той.

"Няма откъде да го имат. Нямат други апарати. Аз, освен това, видях в самите доказателства - там, те копират по особен начин - когато изпращаш от твоя телефон, излиза име. Когато копираш от друг телефон – излиза сериен номер, тоест номерът на телефона. Това беше номерът на телефона, не беше моят”, обясни Пламен Бобоков.

Той каза, че е писал на съпругата на президента Десислава Радева да й честити нова година.

Попитан как се отблагодарява на политиците за подкрепата, той отвърна – с морална подкрепа.

„Отблагодарявам се с морална благодарност – няма друга форма. Моралната подкрепа изисква морална благодарност. В нормалния бизнес няма друга форма на подкрепа, освен човешки жестове. В ненормалния бизнес трябва да питате други хора, които са свързани с него и които са свързани със сегашните управляващи в нашата държава – премиерът, няколко от министрите покрай него, всички, които управляват държавните проекти".

Бизнесменът уточни, че отдавна не си говори с Бойко Борисов, още от началото на годината. 

„Спряхме да си говорим, защото не виждам смисъл да си общувам с този човек. (…) Сега е в позиция, в която е доказал, че е един голям лъжец, манипулатор. Не виждате ли какво става? Ето примерно интервюто, което беше разпространено снощи от Дневник – само лъжи. Всичко, което казва, е лъжа. Той отрича, че тези неща, които са намерени в неговите чекмеджета, са негови. Предполагам, уверен съм, че са негови. Начинът, по който се защитава, издава човека.

Проблемът е, че ние живеем в страна на лъжци, а в страната на лъжците истината е болест, цитирам Джани Родари. Искам да кажа, че всичко започна от прокуратурата. Вие започнахте да ме питате за прокуратурата и аз обяснявам".

Има един триумвират, който управлява тази държава – Борисов, Пеевски и Гешев, заяви Пламен Бобоков.

"Въпросният Гешев, който управлява прокуратурата, е изнесъл неистини в това писмо, което е подписано от зам.-главната прокурорка Машева, до ЛИБЕ и тази подкомисия за корупция – абсолютни неистини за мен и за брат ми, и заради това смея да кажа, че, ако политиците са лъжци, дори патологични, като Бойко Борисов, това донякъде е приемливо за народа, или примерно г-жа Сачева за другото интервю, която говореше нещо страшно за полицаи и т.н. – това някак се приема нормално от хората. Разбира се, когато политиците лъжат, свикнали са, виждат ги тези работи, някак си привиква нашият народ.

Но когато главният прокурор лъже… там, ние с брат ми сме посочени като хора, които са си придобили имуществото по престъпен начин. Прокуратурата няма доказателства и те много добре го знаят. Хората са знаели от години, че ние се занимаваме с престъпления и сме били недостижими за правосъдната система. Как да бъдеш достижим, като никога не си правил престъпление”.

Твърденията, че са регистрирали фиктивни дружества, които да съхраняват опасни отпадъци, Атанас Бобоков нарече чиста лъжа.

„Как да ги финансираме? Това са дружества за по 1000 лв., 500 лв., даже не знам и какъв капитал имат. Това са пълни глупости”.

На въпроса нареждал ли е плащания към фирма, в която е съдружник бившата му съпруга, Атанас Бобоков потвърди, че това са 30 000 лева за интериорен дизайн на 20 и няколко апартамента и нямат нищо общо с боклуци.

„Има един списък и прокуратурата е много наясно кой внася отпадъци в България – това са официално регистрирани компании. Тук няма нелегален внос, трябва да е легален внос, за да получиш едни пари от италианската държава. Всичко е легално.

Тоест, ти трябва да си регистриран в МОСВ, да минеш митница, трябва да има реален внос, за да вземеш тези пари от Италия. Всичко това е документирано. Който и разследващ журналист да иска да напише материал по този повод – много е лесно да го намери.

Информацията е навсякъде – в митници, в околна среда, ако имаш и в ДАНС приятели, тогава ще разбереш откъде е сигналът и за кого се отнася той”, допълни Атанас Бобоков.

„Големите вносители... този бизнесмен, който е показан от италианските служби, е известен като консултантът на многото компании в енергетиката. Казва се Ковачки, него са посочили и всички го знаят. Само че той се е откупил по някакъв начин, той да си отговаря човекът, аз нищо не казвам.

Другите са „Людон транс", близки до сърцето на г-н Борисов, един Стенли има и един господин Младов, някаква мелодрама има, с някакви влюбвания в негова доведена дъщеря и т.н. проверете си тези работи. Както и да е, това са двамата големите вносители. 500 000 тона експериментално изгаряне, „Монбат”, в Бобов дол и 200 или 250 000 на „Людон транс", уточни Пламен Бобоков.

„Монбат” никога не се занимавал с боклуци за горене, нека да стане ясно на всички хора, категоричен е Пламен Бобоков.

„Ние внасяме само скрап, оловна, за преработка, която е суровина за производство на нашите плочи за батерии и т.н. Ние с брат ми от 28 години се занимаваме с индустрия. Знаете ли какво значи да си индустриалец в тази държава? Останали сме една шепа, няма и една шепа.

Даваме работа на 2000 души, имаме задгранични дружества в 18 държави, 12 завода в 7 държави. Имаме приятели в целия свят. Никой не повярва на тези доноси на прокуратурата.

Хора от Вашингтон, от Лондон, от Берлин, дори от Москва ни подкрепят. Не могат да ни разклатят. Големият удар беше да ни унищожат като имидж, да ни унищожат като хора”, каза още Пламен Бобоков.

Атанас Бобоков обясни, че затворът не е място, в което пожелава на някой да бъде:

"Няма светлина, няма възможност за движение, не казвам, че хората са лоши, надзирателите.

Аз бях в килия със специален режим – тоест, трябваше офицер да присъства на отварянето на вратата, на затварянето. Едни безсмислици, които прокуратурата ми е препоръчала, за да се чувствам по добре и по-сигурен, най-вероятно.

Хората разбират всичко, ако искате вярвайте, но в ареста много малко хора смятат, че имам някаква вина и учудващото е, че всички са наясно какво се цели, защото оттам са минали и другите големи бизнесмени - и Арабаджиев, да е жив и здрав, неговото семейство, жена, дете и други, да не ги споменавам, че чак ми е неприятно да споменавам толкова народ, който е в същата схема, репресиран - Миню Стайков е минал оттам, синът му също", обясни Атанас Бобоков.

"Това са едни схеми, в които не те удрят лично, те ти удрят, ако имаш семейство, както Елена стоя, на Божков, 8 месеца. Да не би да има нещо общо с хазарта или с неговите 17 обвинения - не, няма. Въпросът е, че те искат да покажат, че нещо вършат и го правят много добре. Мъчат хората просто", добави той.

На въпроса защо богатите хора в ареста се разболяват, той каза, че на него му е сменена колянната става.

„Не мина много добре възстановяването, имаше COVID 2 месеца, след това ме арестуваха, след това ме държаха в ареста без движение и моето положение много се влоши.

Не си мислете, че прокуратурата се е трогнала от моите болежки. Това е, бих я нарекъл, една садистична организация и основното правило там е да ти е гадно и лошо.

Аз ще се освидетелствам тези дни и ще си търся правата. Държавата ще плаща пари за това, че ме е държала в такива условия и без никаква медицинска помощ”.

Той допълни, че за 40 дни в болницата на затвора е бил прегледан един път от ортопед.

„Той има договор на 30 дни да дойде веднъж в болницата, направи ми рентгенова снимка и ми каза, че трябва да се лекувам навън. Имах физиотерапия, една сестра, да е жива и здрава, тя се постара, но това е затвор, какво можеш да направиш”.

След платените гаранции са им останали още пари, заяви Атанас Бобоков: 

„Мисля да направя фондация, която да се занимава с нещо нетрадиционно – да защитава правата на арестантите и на затворниците, защото аз видях, че всъщност това е... като някаква измет се третира. Министерство на правосъдието дава едни справки на ЕС, които са абсолютна лъжа, като, че едва ли не тук са европейските условия".

„Гаранциите са платени по сметки, не са в златни кюлчета, да знаят всички, така плаща истинският бизнес”, уточни Пламен Бобоков.

Гледайте цялото интервю във видеото.