Списък за милиони показа днес прокуратурата. При разследването на схемата с опасни отпадъци разследващите намират в дома на един от обвиняемите записки с имената на българи, известни с бизнеса и благосъстоянието си.

Записани са над 40 имена, а срещу тях суми - между 20 и 650 милиона.

Част от хората вече не са между живите. Списъкът е намерен в дома на А.Б. Един от разследваните е бизнесменът Атанас Бобоков.

Снимка: bTV

Информацията беше разпространена покрай аферата за опасните отпадъци с участието на заместника-министър на екологията Красимир Живков. 

Според прокуратурата той е подпомагал нерегламентирана дейност на братя Бобокови.

Списъците са открити при обиските в домовете на задържаните са два.

Един от тях съдържа имена на известни бизнесмени и срещу всяко име е написана сума - в долари или в левове. Другият списък е с имена на служители в две министерства - правосъдното и регионалното, с имена, снимки и автобиографии. Намерена и е автобиографията на един от прокурорите, който работи по делото срещу бизнесмена Васил Божков, който избяга в Дубай.

Сензационните разкрития изплуваха след акцията в екоминистерството, при обиските, направени от разследващите на над 40 адреса в страната.

Прокуратурата тепърва ще проверява информацията в неочаквано откритите списъци и ако се наложи, ще разпита някои от хората.

„От жилището на А.Б. беше намерена и иззета цветна снимка, на гърба на която бяха изписани имена, които съответстват на имената на публично известни личности в обществото, някои от които са убити през годините. Срещу имената на всеки от тях са записани големи суми пари, различни -  от порядъка на 70 млн. долара, 100 млн. лв., 120 млн. лв., 300 млн. лв.“, обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Засега не е ясно защо тези списъци са били нужни на русенските бизнесмени. В един от тях е името на прокурор.

„Защото категорично за колегата от СПП може да се каже, че не познава обвиняемите в това ОПГ и той самия изобщо не е наясно защо се събират данни за него“, каза Ангел Кънев, зам.-ръководител на Специализираната прокуратура.

Разследването е за организирана престъпна група, но засега - само с участници и без лидер.

„Групата е извършвала престъпления против околната среда, документни престъпления, данъчни престъпления с участието на лица от МОСВ“, обясни Ангел Илиев, и.ф. ръководител на специализираната прокуратура.

„Зам.-министър Живков е бил в изключително близки отношения с братя Бобокови, което само по себе си не е престъпно. Но той е извършвал неправомерни действия, с което е подпомагал противозаконна дейност на братя Бобокови, свързана с вноса и износа на отпадъци от чужбина. Дейността е била извършвана абсолютно фиктивно с дружества, финансирани от братя Бобокови и контролирани от тях“, заяви Генка Брезашка, прокурор по делото.

Снимка: bTV

„Събраните по делото доказателства сочат, че част от контролираните фиктивни търговски дружества от обвиняемите бизнесмени Бобокови никога не са имали такъв капацитет да осъществят необходимите по закон действия, за които са имали необходимите нотификации и разрешения от МОСВ и от съответните РИОСВ“, поясни Кънев.

След избухването на скандалите с вноса на боклук от началото на годината - само на 3 места може да се изгарят отпадъци, поне според правилата.

Снимка: bTV

„Разпоредена е проверка на ТЕЦ-овете. Имаме едно писмо от прокуратурата - както се казва, моля да проверите всички ТЕЦ-ове. Ама това са 30 души, които 2 месеца ще трябва да обикалят. Ще го изпълним и това указание. Ще се съобразим и с тези срокове“, каза екоминистърът Емил Димитров.

По аферата с боклука прокуратурата работи с италианските служби „Антимафия“, а от експертизите по случая ще стане ясно дали у нас са влезли опасни отпадъци от там.