Зам.-министър на околната среда е част от организирана престъпна група, която е извършвала закононарушения по линия на вноса, износа и преработката на опасни отпадъци.  

Информацията изнесе говорителят на главния прокурор Сийка Милева, без да посочва изрично дали висшият чиновник е Красимир Живков.

От рано тази сутрин в дома му в Ботевград и на работното му място в екоминистерството, както и в много градове в страната се провежда специализирана акция на полицията и прокуратурата. Проверени са над 40 адреса.

Съседи на Живков Ботевград са изненадани, споделят, че не е демонстрирал висок стандарт на живот. 

Снимка: btvnovinite.bg

По информация на bTV акциите са свързани с досъдебно производство, по което прокуратурата работи още от януари месец тази година. То е свързано с организирана престъпна група, създадена с користна цел.

Според държавното обвинение, освен зам.-министърът на екологията Красимир Живков, в схемата са участвали още бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови, бившият директор на РИОСВ - Плевен. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Според събраните доказателства зам.-министърът е отказал издаването на нотификации за извеждане от България и така е принудил производителите да предават отпадъка на контролирани от него дружества, които има разрешения за последваща преработка на територията на България“, посочи говорителят на главния прокурор.

От държавното обвинение беше споменат завод в Монтана, който е преработвал опасните отпадъци. Вместо боклукът да се изнася в Германия, той бил разпределян на фиктивни фирми в България. Така, вместо да се плащат данъци за преработка на отпадъците, фирмите генерирали огромни печалби.

Снимка: btvnovinite.bg

Поводът за акцията е разследването на аферата с опасните отпадъци, внесени незаконно у нас от Италия. От екоминистерството Живков беше отведен на разпит в прокуратурата и в последствие задържан. Арестувани са още петима души. 

В следващите часове предстои да стане ясно на кого от всички задържани ще бъдат повдигнати обвинения и дали става дума за сериозни корупционни действия, след като италианската прокуратура стартира мащабно разследване за нерегламентиран износ на боклук през миналата година и задържаха над 300 души, включително и българка.

„Това, което мога да кажа е, че специализираната прокуратура е отново в МОСВ, не съм задържан, оказваме съдействие. След водите темата е отпадъци. Мога да кажа, че от 2 месеца отговарям за отпадъците, за тази дирекция, така че всичко ще бъде предоставено“, коментира Живков.

Обиски заради аферата с боклука имаше и в офисите на бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови в Русе. Съседи на двамата братя посочват, че те живеят в София и рядко идват във въпросния имот. Една от фирмите на братя Бобокови се е занимавала с внос на отпадъци, твърдят източници на bTV.

В късния следобед пиарът на двамата братя Ани Александрова изпрати позицията им в писмо до медиите. В нея се отбелязва, че Бобокови са изненадани от действията на прокуратурата, защото бизнесмените са „изрядни данъкоплатци и отговорни работодатели“.

„Във връзка с тиражираната непроверена и разнопосочна информация в медиите днес, искам да заявя, че Пламен и Атанас Бобокови не са напуснали страната и никога не са имали намерение да го правят. Напротив, тук са и заедно със своите екипи, и към настоящия момент, оказват пълно съдействие на органите на властта. До момента нямаме официална информация за това какво се случва, нямаме също така информация за повдигнати обвинения или арести“, се казва още в обръщението им.

Акция имаше и в регионалната екоинспекция в Пловдив. Засега няма информация дали действията там имат връзка с тези в Ботевград, София и Русе. Тази сутрин служители на ДАНС и Специализираната прокуратура са влезли в сградата на Водната палата на проверка, продължила няколко часа.

Пред сградата беше паркиран бус на Жандармерията. По информация на bTV се проверяват документи. Достъпът на граждани не беше ограничен.