Опитът за внасяне у нас на хиляди тонове опасни отпадъци от Италия е в основата на мащабната специализирана операция в Министерството на околната среда и водите, в дома на зам.-министър в Ботевград и в къщата и офисите на бизнесмен в Русе. Това е неофициалната информация за започналата тази сутрин акция, с която bTV разполага.

Операцията продължаваше и към обедните часове на днешния ден. Стартът ѝ бе даден в 6:30 тази сутрин, когато служители на ДАНС и спецпрокурори влязоха в семейната къща на зам.-министъра на екологията Красимир Живков в Ботевград, за да търсят документи.

Часове след това започна и операцията в МОСВ, като по информация на bTV Живков е бил докаран там.

Междувременно, бяха запечатани къщата на русенския бизнесмен Пламен Бобоков и административната сграда на производителя на акумулатори и моторни масла „Приста ойл“, на която е съосновател заедно с брат си Атанас. Според неофициална информация двамата бизнесмени са разследвани заедно с Живков.

Още в началото на годината прокуратурата обяви, че зам.-министър на околната среда е дал разрешението за внос на 25 000 тона опасни отпадъци. На италианска земя над 300 мафиоти и една българка бяха арестувани заради опасната схема.

Към момента МОСВ отказва коментар по случая.